Foto: Handout / AFP / Profimedia

Nominacije za “Zlatni globus” su objavljene, ali među njima nema filma "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića, kao ni "Quo vadis, Aida" sarajevske rediteljke Jasmile Žbanić, niti bilo kod drugog ostvarenja iz regiona. Sa druge strane, izbor će biti u znaku filma "Menk" Dejvida Finčera sa šest nominacija i tri rediteljke, što se smatra istorijskim pomakom u 77 godina dugoj istoriji dodele ove nagrade.

Film „Dara iz Jasenovca“ nominovan je u decembru za Zlatni globus, kada je kandidovan i kao srpski film za Oskara. Sudeći po tome da je glasanje za Zlatni globus često neka vrsta lakmusa kako će članovi Američke akademije za filmsku umetnost i nauku glasati i pri izboru za Oskara, to što se ovo ostvarenje nije našlo na listi nominovanih u kategoriji za najbolji strani film loša je vest za Predraga Gagu Antonijevića i ekipu srpskog kandidata za Oskara.

Antonijević je i očekivao takvu mogućnost nakon teksta Džeja Vajsberta u uticajnom magazinu „Varajeti“ u kojem je autor napisa „Dara iz Jasenovca: Film o Holokaustu sa upitnim namerama“ srpskog kandidata za Oskara nazvao „nacionalističkom propagandom“. Međutim, na listi nominovanih nije ni film „Quo vadis, Aida?“ sarajevske rediteljke Jasmile Žbanić, pomenut takođe nedavno u „Varajetiju“ u kontekstu jednog od mogućih favorita za nagradu Akademije.

Za favorita za Zlatni globus važi film „Još jedna runda“ Tomasa Virtemberga sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi, nagrađen svim značajnijim nagradama na Berlinskom festivalu. Pored njega, u trci za nagradu su i drame „Život unapred“ italijanskog reditelja Edoarda Pontija i „Nas dvoje“ Filipa Menegetija (Francuska), „La Ljorona“ Hajra Bustamantea iz Gvatemale i južnokorejski film „Minari“ Lija Ajzaka Čunga.

Film „Mank“ Dejvida Finčera nominovan je u čak šest kategorija: za najbolju dramu, muziku i scenario, te Finčer za najboljeg reditelja, Geri Oldman za najboljeg glumca i Amanda Sifrid za najbolju sporednu ulogu. Pet nominacija ima Netfliksov film „Suđenje čikaškoj sedmorci“ Arona Sorkina (za najbolju dramu, scenario, režiju, Saša Baron Koen za najbolju sporednu ulogu i za najbolju pesmu).

Među filmovima za najbolju dramu nominovana su i ostvarenja: „Zemlja nomada“ Kloi Žao, „Obećavajuća mlada žena“ Emerald Fenel i „Otac” Florijana Zelera.

U kategoriji za najboljeg reditelja ove godine, pored Finčera i Sorkina, nominovane su čak tri žene: Kloi Žao, Emerald Fenel i oskarovka Redžina King, za film „Jedne noći u Majamiju“. Ovakva lista je istorijski pomak u istoriji dodele ove nagrade dugoj 77 godina, jer je do sada za tu nagradu bilo nominovano ukupno pet rediteljki, a Zlatni globus osvojila je jedino Barbra Strejsend za „Jentl“ (1983). Filmovi Kloi Žao i Emerald Fenel nominovani su i u kategoriji za najbolji scenario.

Za Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca u drami takmičiće se Riz Ahmed („Zvuk metala“), posthumno Čedvik Bozman („Crna zadnjica Ma Rejni“), Geri Oldman („Mank“) i Tahir Rahim („Mauritanac“), a za najbolju glumicu Vajola Dejvis („Crna zadnjica Ma Rejni“), Andra Dej („Sjedinjene Države vs. Bili Holidej“), Vanesa Kirbi („Delovi žene“), Frensis Mekdormand („Zemlja nomada“) i Keri Maligen („Obećavajuća mlada žena“).

U kategoriji najbolje serije su „Kruna“ („The Crown“), koja važi za favorita, kao i „Lovecraft Country“, „Mandalorijan“, „Ozark“ i „Ratched“.

Kompletna lista nominovanih se može pogledati na zvaničnom sajtu Zlatnog globusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar