Želimir Žilnik; Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U okviru programa Dok Cinema Masters u Domu omladine Beograda 12. i 19. juna biće održane besplatne projekcije filmova Želimira Žilnika, uz prisustvo autora.

U Velikoj sali Doma omladine 12. juna u 19 sati biće prikazan Žilnikov kratak film „Ustanak u Jasku“ iz 1973. godine. Junaci su stanovnici sela Jazak na Fruškoj gori koji pokazuju kako su izvodili ilegalne akcije protiv okupatora tokom Drugog svetskog rata.

Želimir Žilnik
FKadar iz filma „Ustanak u Jasku“; Foto: Promo / Dom omladine Beograda

Sedam dana kasnije, 19. juna u 19 sati na istom mestu (Velika sala DOB) na programu je celovečernji film „Stara škola kapitalizma“ iz 2009.

Radnja filma događa se usred talasa radničkih protesta koji se šire Srbijom. Revoltirani radnici provaljuju kapije fabrike u kojoj su radili i s razočarenjem otkrivaju pustoš koju su za sobom ostavili novi vlasnici.

Sukobljavanja koja slede, među kojima se desi i okršaj između radnika u opremi za američki fudbal i gazde i njegovog obezbeđenja u pancirima, ne dovode do razrešenja.

Grupa mladih anarhista, u znak solidarnosti kidnapuje gazde i uzima ih kao taoce.

Zastupnik ruskih tajkuna, broker s Volstrita i dolazak potpredsednika SAD-a Bajdena u posetu Beogradu – neočekivano zapliću sled događaja, vodeći priču do šokantnog završetka.

Želimir Žilnik
Kadar iz filma „Stara škola kapitalizma“; Foto: Promo / Dom omladine Beograda

U filmu učestvuju: Živojin Popgligorin, Robert Paroci, Zoran Paroški, Lazar Stojanović, Branimir Stojanović, Ernest Larsen, Tomislav Milankov, Dragan Siriški, Slobodan Đorić, Joca Šokarda, Svetozar Srdanov, Maja Krek, Ratibor Tribunac, Tadej Kurepa, Vladimir Marković, Tamara Miladinović, Leon Šurbanović, Rade Ćurčin.

Želimir Žilnik; Foto: Robert Anic/PIXSELL

Želimir Žilnik (r. 1942) snimio je preko 50 igranih i dokumentarnih filmova. Jedan je od začetnika žanra doku-drama, a u svojim radovima okrenut je temama koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice.

Žilnikov filmski opus predmet je niza inostranih retrospektiva, od 2010. do 2021. njegovi filmovi prikazani su u SAD, Argentini, Portugalu, Meksiku, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Grčkoj, Turskoj…

U nedostatku bioskopa u kojem bi domaća publika mogla redovno ili bar učestalo da prati dokumentarna filmska ostvarenja, Dom omladine Beograda odlučio je da organizuje programe Dok Cinema DOB i Dok Cinema Masters preko kojih promoviše domaće dokumentarne filmove.

Autor i moderator programa je producent Jovana Nikolić.

Ulaz na projekcije je besplatan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar