Zoran Bulajić Foto:printscreen/youtube

Arhitekta i dugogodišnji profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Zoran Bulajić preminuo je preksinoć u Beogradu u 73. godini.

Zbogom profesore – ovim rečima oprostili su se od dugogodišnjeg profesora, a jedno vreme i dekana Fakulteta primenjenih umetnosti kolege sa Univerziteta.

Ispraćaj za kremaciju Zorana Bulajića biće održan 21. aprila na Novom groblju, a opelo počinje u 12.45, saopšteno je sa Fakulteta primenjenih umetnosti, dok će datum komemoracije biti poznat naknadno.

Zoran Bulajić rođen je u Podgorici 1950. godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku „Unutrašnja arhitektura“ 1975, a do 1980. bavio se dizajnom nameštaja i projektovanjem enterijera, samostalno i u birou „Novog Doma“. Već tada je dobio prve nagrade za svoj rad.

Međutim, odlučuje se za status samostalnog umetnika, u kojem je bio sve do 2000. godine kada postaje profesor na FPU. Paralelno sa profesorskim radom bavio se sve vreme projektovanjem i dizajnom i sarađivao sa poznatim arhitektonskim biroima u regionu, kao i sa značajnim kulturnim ustanovama i muzejima.

Bio je član arhitektonske sekcije ULUPUDS-a od 1980. i predsednik Upravnog odbora ovog udruženja, kao i Saveza arhitekata Srbije i Društva arhitekata Beograda. Izlagao je na Oktobarskom salonu, Majskoj izložbi, Salonu arhitekture…

Boravio je na nekoliko studijskih putovanja u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, a od 2011. do 2015. bio je glavni arhitekta nastavka gradnje i uređenja enterijera kripte Hrama Svetog Save u Beogradu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Iz opusa arhitekte izdvajaju se i enterijeri agencije „Hipnos“, poslovnog prostora „Danzo“, poslovna zgrada i fabrika engleske firme „Albon“, enterijer prostora „Eunet“, hotelskog kompleksa „Belo jezero“ u Rusiji, hotel A kategorije na Rodosu, izložbeno-promotivni prostor „Precision“ u Frankfurtu, enterijer Memorijalnog muzeja Jugoslavije u Aušvicu…

Tokom karijere dobio je brojna priznanja, kao što su: Nagrada za životno delo ULUPUDS-a, Nagrada iz fonda „Aleksandar Šaletić“ za najznačajnije delo iz oblasti enterijera, Nagrada stručnog žirija NIN-a za objekat Kuća Vasić, Nagrada na 25. Salonu za arhitekturu, Velika nagrada Srbije za primenjenu umetnost za 2001, Povelja i medalja za rešenje jugoslovenskog prostora na međunarodnoj izložbi “Inheba“ u Bukureštu…

Bonus video: Dejan Mijač, sahrana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar