Ričard Rodžers Richard Rogers arhitekta
Ričard Rodžers Foto: Errebi/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedan od najznačajnijih arhitekata, poznat po svom modernom i funkcionalnom dizajnu, Ričard Rodžers preminuo je u 88. godini, preneli su svetski mediji.

Ričard Rodžers, italijansko-britanski arhitekta, koji je imao i titulu lorda, preminuo je sinoć u svom domu, preneo je BBC.

Rodžers je važio za jednog od najznačajnijih i najuticajnijih arhitekata modernog doba, koji je tokom duge karijere osvojio najznačajnija priznanja, među kojima su Prickerova nagrada ili Minerva medalja.

Rođen je 1933. godine u Firenci, u italijansko-engleskoj porodici, a kao dečak seli se u Veliku Britaniju, u Sanderlend. Diplomirao je na prestižnom Jejlu, a proslavio se sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka svojim smelim dizajnom. Naime, tada je osmislio i realizovao podizanje dva, u to vreme, zdanja kontroverzne arhitekture. U pitanju su bili Pompidu centar u Parizu 1977. godine i Lojdovo sedište u Londonu devet godina kasnije.

Rodžersov moderan i funkcionalan „potpis“, koji su neki stručnjaci prozvali „bouelizam“, nosile su i zgrada Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Skupštine Velsa u Kardifu i Terminala 5 na londonskom aerodromu Hitrou.

Ričard Rodžers Richard Rogers arhitekta
Ričard Rodžers Foto: stockeurope / Alamy / Alamy / Profimedia

Radio je širom sveta, od Barselone do Tokija, a još jedno od najprepoznatljivijih zdanja koje je Ričard Rodžers osmislio bio je Milenijum doum u Londonu, rađen specijalno za doček Novog milenijuma. Ovo zdanje danas nosi naziv O2 Arena.

Dobitnik je brojnih počasnih doktorata prestižnih univerziteta, poput Oksforda ili Univerziteta Kent, Zlatnog lava za životno delo u Veneciji, francuske Medalje umetnosti, a kraljica Elizabeta Druga odlikovala ga je još 1991. godine titulom lorda.

Bonus video:

Slobodan Maldini, arhitekta

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare