Narodni muzej Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Najstarija muzejska institucija u nas i zvanično je promenila ime u Narodni muzej Srbije, jer je objavljivanjem u Službenom glasniku stupila na snagu odluka Vlade Srbije.

Odluku o promeni naziva imena Narodnog muzeja u Beogradu donela je Vlada Srbije poslednjeg dana marta.

Tehnička Vlada je 31. marta na sednici, kojom je predsedavala Ana Brnabić, donela odluku da se „naziv Narodnog muzeja u Beogradu, sa sedištem u Beogradu, Trg Republike 1a, čiji je osnivač Republika Srbija, menja“. Takođe i da sada glasi: „Narodni muzej Srbije“.

Naloženo je Narodnom muzeju da podnese nadležnom sudu prijavu za upis u registar promene naziva u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ove odluke, kao i da ova institucija uskladi Statut i druge opšte akte sa tom odlukom u roku od 30 dana od njenog stupanja na snagu.

Odluka, kako je naloženo na sednici, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“. „Glasnik“, u kojem je objavljena odluka Vlade Srbije, izašao je 4. aprila.

Stalna postavka Narodnog muzeja u Beogradu, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Narodni muzej je, podsetimo, najstarija muzejska ustanova u Srbiji. Osnovan je 10. maja 1844. godine ukazom Ministra prosvete Jovana Sterije Popovića. Tada je poneo ime Muzeum serbski.

Pre nego što je nikao muzej, na njegovom mestu na beogradskom trgu bila je čuvena kafana „Dardaneli“, stecište umetničke elite toga doba.

Zbog svojih arhitektonsko-urbanističkih i kulturno-istorijskih vrednosti zgrada Narodog muzeja proglašena je kulturnim dobrom od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Narodni muzej u svojim zbirkama baštini više od 400.000 najreprezentativnijih i vrhunskih istorijsko-umetničkih i arheoloških predmeta. Jedan od najvrednijih predmeta jeste Miroslavljevo jevanđelje – najstariji ćirilični rukopis, nastao oko 1190. A pored bogate arheološke, numizmatičke i umetničke zbirke srpske i jugoslovenske umetnosti, Narodni muzej Srbije čuva i dela svetskih umetnika, među kojima su: Botičeli, Boš, Direr, Ticijan, Tintoreto, El Greko, Rubens, Rembrant, Pisaro, Dega, Sezan, Mone, Renoar, Gogen, Vinsent van Gog, Tuluz-Lotrek, Kandinski, Matis, Mondrijan, Pikaso, Šagal

Podsetimo, Narodni muzej od 2003. nije imao stalnu postavku zbog rekonstrukcije, a obnovljena zgrada ove institucije otvorila je vrata publici 2018. godine.

U sastavu Narodnog muzeja Srbije su i Galerija fresaka, Vukov i Dositejev muzej i Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića.

Bonus video: Genije Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare