Odluka o spajanju 54. i 55. Bitefa nimalo nije bila ishitrena. Ni sada ne možemo da znamo da li ćemo pojedine goste moći da imamo na festivalu u nekim pratećim programima, rekao je Ivan Medenica, selektor i umetnički direktor Bitefa. On je, u jutarnjem programu NOVA S, najavio da je moguće da će, zbog toga što Slovenija ponovo uvodi karantin Srbiji - izdanje Filozofskog teatra biti onlajn.

Posle više od pola veka trajanja, jedna od najvećih evropskih teatarskih smotri odložena je za sledeću godinu na inciijativu Grada Beograda.

Od 12. do 14. septembra održaće se Bitef-Prolog kao svojevrsna najava predstojećeg festivala.

Bitef-Prolog biće svečano otvoren 12. septembra od 19 sati na sceni na Skveru Mire Trailović performansom savremenog cirkusa „Nula“, u produkciji Cirkusfere. Publika će do 14. septembra moći da vidi predstave „Dolina jeze“ Štefana Kajgea i „Biti Arijela F“ Simona Sena, kao i više besplatnih pratećih programa.

Planirano je i izdanje Filozofskog teatra, u okviru koga će Maja Pelević razgovarati sa teoretičarkom, spisateljicom i aktivistkinjom Svetlanom Slapšak.

„Mi smo na konferenciji za novinare najavljivali pre svega prateće programe – Filozofski teatar, gde je gošća teoretičarka, spisateljica i aktivistkinja Svetlana Slapšak. Ona ima određenih zdravstvenih problema, ali je pristala da dođe. Međutim, pre 24 sata sam saznao da ćemo možda morati i ovaj deo programa da uvrstimo u onlajn program – jer nam Slovenija ponovo uvodi karantin“, istakao je Ivan Medenica.

Debatni i tribinski program biće zaokružen predavanjem Erike Fišer Lihte, profesorke na Fraj univerzitetu u Berlinu i jedne od vodećih svetskih teatrološkinja.

Predstava “Dolina jeze” Štefana Kajgea u koprodukciji trupe Rimini protokol i minhenskog Kameršpilea zakazana je za subotu, 13. septembra u Bitef teatru u četiri termina, kako bi je što više publike pogledalo, a predstava “Biti Arijela F” Simona Sena u produkciji Teatra Vidi iz Lozane u tri termina.

Cena pojedinačnih ulaznica za predstave su 2.000 dinara, a mogu se obezbediti preko festivalskog sajta uz popuste od 10 i 20 odsto. Ulaz na sve prateće programe je besplatan.

Komentari

Svi komentari (0)