Foto:Profimedia.rs/EPA-EFE

Više od 1.1 milijarde dolara inkasirano je na aukcijama umetničkih dela u 2022. godini. Čitavih 80 miliona dolara izdvojeno je za Magritovu sliku, a neverovatnih 195 miliona za Vorholovo delo, koje je najskuplje ikad.

Ako je najmanje novca, tih osamdesetak miliona dato za delo belgijskog slikara i ako uzmemo u obzir da je, primera radi, pre dve godine samo za dva dela izdvojeno tek nešto više od 50 miliona dolara onda je jasno da je tokom 2022. tržište umetnina ponovo procvetalo, preneo je „Artnet njuz„.

No, do neverovatnih svoti novca za koje su se kupovala dela došlo je zahvaljujući jednom razvodu, ali i jednoj posthumnoj prodaji. Ispostavlja se da je za procvat tržišta umetnina „krivac“ buran razvod američkog bračnog para Harija i Linde Meklou.

Više od stotinu miliona dolara inkasirano je prodajom koja se desila prošlog novembra a slike koje su išle na doboš krasile su zbirku bivših supružnika – milijardera Harija Mekloua i bivše mu žene Linde, koja je spajala strast spram umetnina. Od deset najskuplje prodatih slika u 2022. godini samo četiri nisu stigle u aukcijske kuće iz zbirke nekadašnjeg bračnog para…

A uspehu je doprinela i prodaja dela kolekcije pokojnog osnivača Majkrosofta Pola Alena, jer su čak četiri dela iz njegove zbirke na listi deset najskupljih slika u 2022. godini.

Zanimljivo je da su se obe aukcije, na kojima je inkasirano najviše novca, desile u novembru…

Evo deset najskuplje prodatih dela u 2022. godini:

Rene Magrit, „L’empire des Lumières“

Rene Magritte, L’empire des lumières Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ova Magritova slika iz 1961. godine prodata je početkom marta u londonskom Sotbiju za 79.8 miliona dolara. Kuriozitet ove aukcije bio je to što slika nadrealiste nikada pre nije bila na javnom nadmetanju. Naime, bila je u privatnoj kolekciji u koju je stigla od samog tvorca daleke 1961. godine. Otuda i ne čudi što je uoči aukcije Sotbi okarakterisao sliku, procenjenu na 60 miliona, kao jedan od najznačajnijih likovnih prizora 20. veka, a priliku da se neko „dočepa“ iste „šansom koja se ne propušta“.

Žan-Mišel Baskijat, „Untitled“

Jean-Michel Basquiat, Untitled Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Na aukciji u Njujorku 18. maja Baskijatovo delo otišlo je za 85 miliona dolara. Nastalo je tokom „zlatne godine“ za njujorškog umetnika, kako trgovci delima ali i istoričari umetnosti najčešće nazivaju 1982.

Ogromno platno, široko čak pet metara i visoko gotovo tri bilo je u zbirci japanskog milijardera Jusaka Maezave. Kada je Japanac kupio ovo delo 2016. godine za 57.3 miliona dolara tada je dostignut rekord za jedan Baskijatov artefakt. A danas je, s cifrom većom za tridesetak miliona, ovo najpaprenije prodato Baskijatovo delo.

Endi Vorhol, „White Disaster (White Car Crash 19 Times)“

Andy Warhol, White Disaster Foto:ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Polovinom novembra u njujorškom Sotbiju delo Endija Vorhola kupljeno je za 84.5 miliona dolara. Ovo delo iz 1963. godine bilo je obavijeno „velom misterije“. Nastalo je na osnovu fotografije jednog strašnog sudara koja je objavljena u „Njuzviku“ u junu 1963. godine i prvi put se desilo da je jedno od dela iz Vorholovog serijala „Death and Disaster“ stiglo na aukciju. A danas je treće najskuplje prodato delo američkog umetnika ikad.

Lusijan Frojd, „Large Interior, W11 (After Watteau)“

Lucian Freud, Large Interior, W11 Foto:EPA-EFE/SARAH YENESEL

Osnivač Majkrosofta Pol Alen kupio je delo britanskog slikara, koji je preminuo 2011, za „pristojnu sumu“ – iznosila je te 1998. godine samo 5.8 miliona dolara. Međutim, nakon smrti Frojda njegova dela „doživela“ su eksploziju na tržištu umetnina. I 2015. godine slika „Benefits Supervisor Sleeping“ otišla je za čak 56 miliona. A prošle, 2022. dostignut je rekord za jedno Frojdovo delo, s obzirom da je „Large Interior W11 (after Watteau)“, nastao početkom osamdesetih, u njujorškom Kristiju kupljen za 86.3 miliona dolara – dakle za 81 milion više nego što ju je Alen originalno pazario.

Gustav Klimt, „Birch Forest“

Gustav Klimt, Birch Forest Foto:Leemage / AFP / Profimedia

Svojevremeno je isti čovek kupio delo austrijskog umetnika za 40.3 miliona dolara. A prošlog novembra slika iz 1903. otišla je za neverovatnih 100.6 miliona dolara. Zanimljivo je da je ovo delo došlo na tržište zahvaljujući procesu restitucije naslednicima austrijskog moćnika i kolekcionara Ferdinanda Bloha Bauera i njegove supruge Adel. Čitava ova priča bila je i potka filma „Dama u zlatu“ s Helen Miren i Rajanom Rejnoldsom… Danas je ovo najskuplje prodato Klimtovo delo.

Pol Gogen, „Maternité II“

Paul Gauguin, Maternité II Foto:ho/SOTHEBY’S / ČTK / Profimedia

Kada je Pol Alen kupio u Sotbiju 2004. godinu retku Gogenovu sliku, nastalu na Tahitiju 1889, platio ju je nešto manje od 40 miliona dolara. Isto toliko novca, bar do novembra, iznosio je rekord za jedno Gogenovo delo, mada su na „privatnom tržištu“ dostizala cifru od 300 miliona. I kada je Alenova zbirka išla na doboš u njujorškom Kristiju prodata je za neverovatnih 105.7 miliona dolara. I tako je, bar zvanično, „Maternité II“ danas najskuplje prodata slika Pola Gogena.

Vinsent van Gog, „Verger avec cypres“

Vincent van Gogh, Verger avec cyprès Foto:Promo

Pokojni osnivač Majkrosofta Alen „dočepao“ se Van Gogove slike iz 1888. godine tako što ju je otkupio 1998. od kolekcionara Čarlsa Šipmana i Džoan Vitni Pejson. Ovaj redak Vinsentov pejzaž prodat je 9. novembra u njujorškom Kristiju za 117.2 miliona dolara.

Daleke 1990. godine jedno delo Van Goga postalo je najskuplje ikad, kada je slikarev portret doktora Gašea kupio Japanac Rajoe Saito za 82.5 miliona dolara. Međutim, nakon hapšenja ovog kolekcionara, zbog toga što je davao mito političarima, cene za dela Vinsenta van Goga „sroljale“ su se na javnim nadmetanjima. I zahvaljujući novembarskoj prodaji slike „Verger avec cyprès“ Van Gog je ponovo „stao na noge“…

Pol Sezan, „La Montagne Sainte-Victoire“

Paul Cezanne, La Montagne Sainte-Victoire Foto:EPA-EFE/SARAH YENESEL

Iste večeri, na istom mestu, iz iste kolekcije Sezanovo delo, nastajalo u periodu od 1888. do 1890. kupljeno je za 137.8 miliona dolara. Alen, kako se tada izveštavalo, nije se plašio „guje u novčaniku“ kada bi ugledao nešto što mu se sviđa. A priliku da „uhvati“ Sezana nije propustio u Luksemburgu 2001. kada ju je platio „samo“ 38.5 miliona dolara.

Žorž Sera, „Les Poseuses, Ensemble (Petite version)“

Georges Seurat, Les Poseuses, Ensemble Foto:amer ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

Početkom novembra jedno od najpoznatijih dela francuskog slikara prodato je u Kristiju za 149.2 miliona dolara.

– Uprkos tome što je još jedno remek-delo umetnika „Un dimanche d’été à l’Île de La Grande“ kritikovano Sera se nije osvrtao na primedbe, već se povukao u studio i započeo rad na platnu većem od života… Bilo je to 1889, samo dve godine pre smrti umetnika. Veruje se da je sadašnja kompozicija slike nastala tako što je ulje na platnu dorađeno – saopštio je Kristi uoči javnog nadmetanja.

I ovo delo prodato je za tri puta veću svotu novca od slike „Paysage, l’Ile de la Grande-Jatte“ koja je držala rekord s 35.2 miliona dolara.

Endi Vorhol, „Shot Sage Blue Marilyn“

Andy Warhol Shot Sage Blue Marilyn Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Jedini umetnik koji ima čak dva dela među deset najskuplje prodatih, a ujedno i najpaprenije u 2022, jeste Vorhol. Ubedljivo najskuplje delo 2022. godine prodato je 9. maja u njujorškom Kristiju za 195 miliona dolara. Čuveni portret Merilin Monro, koji je Vorhol uradio 1964, na aukciju je stigao iz zbirke švajcarskih kolekcionara Doris i Tomasa Amana, inače jedne od najimpresivnijih na svetu.

Iako je Vorhol, tokom karijere, načinio portrete glumačkih, sportskih i muzičkih zvezda, pa i političara, od Elvisa, Mika Džegera i Prinsa, preko Džejn Fonde, do Muhameda Alija, Mao Cedunga i Če Gevare, najpoznatiji su bili i ostali oni Merilin Monro. I jedan od njih je još od maja najskuplje umetničko delo ikada.

Bonus video: Prodaja portreta Merilin Monro

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar