Tamara Stefanović Foto:Marco Borggreve

Završnica festivala Beogradske umetničke nove teritorije - BUNT 8.0 počinje u nedelju, a od brojnih koncerata festivalskih programa četiri nastupa biće pred publikom, saopštili su organizatori.

Najpre će u nedelju, 20. decembra u 11.00 u sali Kolarca biti održan promenadni koncert pod nazivom „Kamerni zvuci festiavala BUNT“, na kojem će učestvovati nekoliko generacija umetnika.

Na programu su dela dela Ludviga van Betovena i Johanesa Bramsa. Najmlađu generaciju talentovanih muzičara predvodiće flautista Strahinja Radoičić, violončelista Vuk Ovaskainen, violonista Nemanja Adamović, a nastupaju i violinista Igor Vasiljević, i pijanisti Jovana Nikolić i Uki Ovaskainen, navodi se u saopštenju.

Istog dana, 20. decembra u 12.00 nakon promenadnog koncerta, u Galeriji Kolarca biće otvorena izložba a potom i promovisana Fotomonografija BUNT 3.0 – BUNT 7.0, dugogodišnjeg saradnika festivala Milana Bašića.

U utorak, 22. decembra, u Atrijumu Narodnog muzeja u 15.00 nastupiće gudački duo – Gordan Nikolić – Selin Flamen, koji će interpretirati kapitalna dela Morisa Ravela, Zoltana Kodaja i Dejana Despića.

Céline Flamen photo.jpeg(dirk Lambrechts)
Selin Flamen Foto: Bunt/Promo

Četvrt i poslednji muzički susret sa publikom biće u sredu, 23. decembra u 15.00 u sali Kolarčeve zadužbine, a na programu su solističke i kamerne bravure domaćih i inostranih umetnika.

Program je posvećen poetikama francuskih kompozitora s kraja 19. i prve polovine 20. veka i delima Kloda Debisija, Olivijea Mesijana, Ravela i Mari-Žilijet – Lili Bulanže, naveli su organizatori festivala.

„Biće to vrhunski umetnički mozaik tokom kojeg se u Srbiju nakratko vraćaju velika evropska izvođačka imena kao što su pijanistkinja Tamara Stefanović i violinista Gordan Nikolić. Sa njima će svirati i gošća iz Francuske Selin Flamen, dok će od domaćih umetnika nastupiti sopran Katarina Jovanović i flautista Ljubiša Jovanović“, dodaje se u saopštenju.

Flautista Ljubiša Jovanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Koncerte festivala BUNT 8.0 pomogli su SOKOJ i Francuski institut za kulturu, a ulaznice za Kolarčevu zadužbinu moraju biti rezervisane unapred zbog ograničenog broja mesta.

Ove godine, zbog posebnih okolonisti koje je donela epidemija korona virusa, programi fetivala BUNT 8.0 biće dostupni i u sajber-prostoru, preko video-striminga, kao i u Kolarčevoj zadužbini i Atrijumu Narodnog muzeja, uz striktno poštovanje svih pravila i mera ponašanja.