Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", Foto:Shutterstock/zrad

Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić” na Malom Kalemegdanu zadržaće svoju izlagačku delatnost nakon rekonstrukcije, kažu za portal Nova.rs u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i demantuju tvrdnje iz Udruženja likovnih umetnika Srbije da nisu bili upoznati sa planom rekonstrukcije.

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) nedavno je izrazilo sumnju da bi namena Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” mogla biti promenjena, nakon što je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio otvaranje tendera za izvođača radova na projektu rekonstrukcije tog zdanja, a da prethodno ULUS nije obavešten da je projekat urađen.

“Neopravdana je sumnja ULUS-a u to da li će u budućnosti biti zadržana dosadašnja namena prostora, posebno imajući u vidu da je objekat autentično projektovan i podignut za potrebe izlaganja”, navode u Zavodu, koji je izradio Idejni projekat za rekonstrukciju prema ugovoru sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije.

Pročitajte još:

Rekonstrukcijom se, kako navode, predviđa „u izvesnoj meri vraćanje istorijskog izgleda i unutrašnje organizacije prostora uz određena prilagođavanja savremenim uslovima funkcionisanja galerijskih prostora“.

Predviđena je i kompletna restauracija fasade i krova.

Predstavnici ULUS-a tvrde da se o budućim planovima za Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, koje je njegovo sedište već gotovo jedan vek, informišu isključivo iz medija.

“Nedavnim obraćanjem u jutarnjem programu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je otvaranje tendera za izvođača radova na projektu rekonstrukcije, koji je, kako se može zaključiti shodno tome, već završen i usvojen”, ističu u ULUS-u.

U gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture tvrde da to nije istina.

“Od prvog trenutka i početka izrade projekta ULUS je bio obavešten/informisan o tome da se priprema projektna dokumentacija za izvođenje radova na rekonstrukciji Umetničkog paviljona ‘Cvijeta Zuzorić’ na Malom Kalemegdanu. Štaviše zaposleni u tom udruženju su u više navrata pomagali da se tehnički snimi objekat i pružali su nam potrebne informacije tehničke prirode”, naglašavaju u Zavodu.

Pročitajte još:

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je sačinio i predlog mera tehničke zaštite, u skladu sa Protokolom o saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, koji je izdao svojim aktom mere tehničke zaštite za potrebe izrade projektne dokumentacije.

Za izrađenu projektnu dokumentaciju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije izdalo je odobrenje za izvođenje radova na rekonstrukciji, revitalizaciji, sanaciji i adaptaciji Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić od 02.10.2019. godine.

Naredni korak u realizaciji je izrada projekta za izvođenje i obezbeđenje finansijskih sredstava za realizaciju rekonstrukcije objekta.

O dinamici svih sledećih koraka odluku donosi Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar