Mišel Neđar, Belvil, 1987 Foto: Promo

Izložba "Art brut. Radovi iz kolekcije Infeld", koja će u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Srbiji trajati do maja naredne godine, donosi publici stotinak radova art brut umetnosti iz jedinstvene zbirke bečke porodice industrijalaca Infeld.

Prvi deo izložbe biće otvoren 16. decembra u Beogradu, u Salonu Oto Bihalji-Merin Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Nemanjinoj 3, da bi drugo otvaranje usledilo  18. januara u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Ilija Bašičević Bosilj, Šetači, 1963 Foto: Promo

U postavci se nalaze radovi iz pedesetih godina 20. veka čiji su autori međunarodni velikani poput Skotija Vilsona, Ilije Bosilja i Fridriha Šreder-Zonenšterna. Tu su i dela umetnika iz Guginga kod Beča – Osvalda Čirtnera, Augusta Vale, Johana Hauzera, Hajnriha Rajzenbauera i Frica Kolera, ali i velikih austrijskih slikara kao što su Arnulf Rajner i Peter Pongrac, koji su pronašli inspiraciju u art brutu.

Do početka stvaranja ove zbirke došlo je nakon jedne izložbe 1965. kad je uspešan svetski privrednik Peter Infeld osetio potrebu da prikuplja slike i upoznaje autore:

– Ta zbrka različitih ideja, koje su mi bile strane, potakla me je na kupovinu. Od samog početka se razvio srdačan odnos sa slikarima, sa ljudima koji su se nepogrešivo kretali svojim putem… Kud god da krene taj slikar, ja ću ga slediti.

Nakon ličnog upoznavanja sa slikarima Bečke fantastike usledilo je i višedecenijsko prijateljstvo sa Ernstom Fuksom, Antonom Lemdenom, Arikom Bauerom, Volfgangom Huterom i Rudolfom Hauznerom. Ali, Infeld nije sakupljao samo dela slikara Bečke fantastike, već je otkrivao nove umetnike i tako uspeo da formira zbirku širokog spektra, u kojoj su bila i dela naivne umetnosti, pop-arta, slika za budističke meditacije sa Tibeta i art brut.

Franc Đolč, Studija za kralja, 1995. Foto: Promo

– Širok spektar savremene umetnosti odabran je na osnovu ličnog senzibiliteta za umetnika i njegov način stvaranja. Iz ovakvog poimanja kolekcionarstva proizilazi lični afinitet i emotivni odnos prema umetničkom delu – beležio je Infeld, za kojeg art-brut „dela nisu samo slike stvorene bilo kada i bilo gde, nego su svedoci jednog ličnog odnosa porodice Infeld sa umetnicima“.

Mišel Neđar, Pariz Belvil, 1992 Foto: Promo

Deo izložbe „Art brut. Radovi iz kolekcije Infeld“ su i tri rada jednog od najslavnijih austrijskih umetnika Arnulfa Rajnera. Nastala su u okviru poseta Gugingu, koje su počele sredinom šezdesetih godina 20. veka, kad je umetnik uspostavio neposredan kontakt sa Arnoldom Šmitom i Johanom Hauzerom, slikajući 1994. preko njihovih dela.

Bonus video: Jesenja izložba ULUS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar