Foto:promo galerija arte

Dela najznačajnijih predstavnika posleratne likovne umetnosti na našim prostorima, od Petra Lubarde do Ljube Popovića, mogu da se vide u galeriji Arte, i to na dve lokacije, na Andrićevom vencu i u Kralja Milana, u okviru projekta "Kolekcionar kao kustos i selektor" do 19. novembra, podsećaju iz ove galerije.

Nadežda Petrović, Jovan Bijelić, Milan Konjović, Petar Lubarda, Ivan Tabaković, Petar Omčikus, Ljuba Popović, Radomir Reljić, Radomir Damnjanović Damnjan, Dušan Otašević, Mrđan Bajić, Lazar Vozarević, Mira Brtka, Milena Čubraković, samo su neka od imena velikana domaćeg posleratnog slikarstva, čiji su radovi izloženi.

Sva ova dela, njih sedamdesetak, potiču iz zbirke porodice Marjanović. Impresivna kolekcija Marjanović formirana je tokom poslednjih pet decenija. Počela je da se „tvori“ još sedamdesetih godina prošlog veka.

– Bio je izazov odabrati radove za ovu izložbu. Ali, dogovorili smo se da izložimo samo radove nastale pedesetih, šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Uvek je lepo kada se radovi iz privatnih kolekcija prikazuju u javnom prostoru, a sam utisak se pojačava kada ih vidimo izložene u velikom galerijskom prostoru. Srećni smo kada čujemo mnogo pozitivnih komentara, kao što je slučaj sa ovom izložbom – izjavili su kolekcionari Jelena i Nikola Marjanović, čija je zbirka do 19. novembra pred publikom u okviru serijala „Kolekcionar kao kustos i selektor“, započetog još 2009. godine.

Izložbu prati i katalog na više od 200 stranica, sa velikim brojem reprodukcija radova iz kolekcije Marjanović.

Bonus video:

Milena Pavlović Barili

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar