Zrinko Ogresta Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Najznačajniju nagradu 68. Pulskog filmskog festivala Zlatnu arenu dobio je "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste, a srpsko ostvarenje "Južni vetar 2:Ubrzanje" ovenčano je posebnim priznanjem.

Hrvatski sineasta nagrađen je i za režiju „Plavog cvijeta“, koji je bio prikazan i na Festivalu evropskog filma Palić, a i žiri kritike u Puli proglasio je ovu porodičnu dramu najboljom.

Glumica Vanja Ćirić, koja u „Plavom cvijetu“ igra sredovečnu radnicu u zagrebačkoj fabrici konca, laureat je priznanja za najbolju žensku ulogu.

Osim ostvarenja Zrinka Ogreste na završnoj ceremoniji u Puli, održanoj preksinoć, u nacionalnoj selekciji priznanja su osvojili i filmovi „Zora“ Dalibora Matanića, „A bili smo vam dobri“ Branka Šmita i „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović, koja je nedavno nagrađena i na Kanskom festivalu.

U selekciji Međunarodnog programa najboljim je proglašen „Nigde posebno“ reditelja Uberta Pasolinija, koji je dobio i nagradu publike.

No, malo je falilo da tu nagradu odnese srpski film „Južni vetar 2: Ubrzanje“ reditelja Miloša Avramovića, koji je imao i svetsku premijeru na 68. Pulskom filmskom festivalu. „Južni vetar 2: Ubrzanje“ je, po sudu publike, drugoplasirani film u Međunarodnom programu, sa prosečnom ocenom od čak 4,67, preneo je Filmski centar Srbije.

Ovaj film, koji je rasprodao Pulsku arenu i dobio ovacije posetilaca, kao i odlične kritike u hrvatskim medijima ipak je nagrađen na 68. izdanju čuvenog festivala. Naime, Hrvatski audiovizualni centar dodelio je posebno priznanje ekipi srpskog ostvarenja u znak zahvalnosti za zajednički razvoj koprodukcija i publike.

„Južni vetar 2: Ubrzanje“ će nakon svetske premijere u Puli, domaću imati na Filmskim susretima u Nišu (21-27. avgust), dok će se u bioskopskoj distribuciji naći na jesen.

U filmu Avramovića u kome „srpski narko bos biva prinuđen da se ponovo vrati na ulicu i okrvavi ruke kada njegov rođeni brat upadne u nevolju sa suparničkim kartelom“ glavne uloge tumače: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Predrag Manojlović, Aleksandar Berček, Jovana Stojiljković i Luka Grbić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar