Italo Calvino Teške ljubavi Foto:Promo/Wikipedia

Razgovor o novelama "Teške ljubavi" jednog od najznačajnijih italijanskih, ali i evropskih pisaca 20. veka Itala Kalvina biće održan sutra u 18 časova u UK Parobrod, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

Delo „Teške ljubavi“ Itala Kalvina objavljeno je kod nas prošle godine u izdanju „Darma booksa“, a čitaocima donosi priče podeljene u dve celine.

Jedne, koje potiču iz perioda 1949-1959 (osim Avanture jednog vozača) one su matematičkih naslova, konceptualno i programski poznatih čitaocima iz, primera radi, Bokačovog „Dekamerona“ ili priča Ernesta Hemingveja „Muškarci bez žena“ u kojem su žene glavne junakinje.

A drugi deo čine duži tekstovi „Težak život“, „Argentinski mrav“, o mravima koji kao prirodna nepogoda ostavljaju pustoš, i „Oblak smoga“ o jednom velegradu, čija magla puna izduvnih gasova i otrova čime razara civilizaciju.

O svim tim pričama, koje uz elemente komike govore o pokušaju ljubavi, u čijoj osnovi je tišina, nekomunikacija, u UK Parobrodu će sutra govoriti Nađa Parandilović, urednica i izdavač, Gordana Subotić, koja je prevela zbirku i Katarina Lazić, urednica književnog programa u Parobrodu.

Italo Kalvino (1923- 1985) pisac, novinar, esejista, autor operskih libreta i prevodilac, koji je rođen 1923, imao je buran život. Rodio se na Kubi, od oca agronoma i majke botaničarke, da bi se školovao u San Remu, Torinu, Firenci. Živeo je u mnogim gradovima, pa je tako u Parizu upoznao Rejmona Kenoa. Čezare Paveze bio mu je prvi čitalac. Priče “Teške ljubavi“ originalno su objavljene 1970. i na tridesetak jezika. Kalvino je napisao i „Nevidljive gradove“, „Zamak ukrštenih sudbina“, „Autobiografiju jednog gledaoca“, predgovor za „Četiri filma Federika Felinija“, roman „Ako jedne zimske noći neki putnik“, zbirku eseja „Nojevi/Gli struzzi“.

Za života je ovenčan Legijom časti, a preminuo je 1985. godine.

Bonus video: Ruski pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar