Nagrada mreže Europa Cinemas za najbolji bioskopski program u Evropi Dvorani kulturnog centra Beograda Foto: DKC

Kolektivu Dvorane Kulturnog centra Beograda sinoć je na svečanoj ceremoniji uručena prestižna nagrada mreže Europa Cinemas za najbolji bioskopski program u Evropi, a potom je prikazan film "Savršeni dani" Vima Vendersa.

– Ovu nagradu smo odlučili da dodelimo bioskopu DKC-a, jer je čak 81,3 odsto svog programa posvetio evropskom filmu, čime je postigao znatnu prednost u odnosu na konkurente. Ali, moram da naglasim, iako to oni nisu znali, da je bio u najužoj konkurenciji, među tri najbolja bioskopa i 2019. i 2021. godine, i sada je pobedio. U redovnom repertoaru nude i evropske filmove, a mreža ih podstiče i finansijski podržava da nastave takvu vrstu programa. Želim da dodam i da su 15 bioskopa u devet gradova u Srbiji članovi mreže Europa Cinemas – istakao je, između ostalog, Menem Riša, koordinator te mreže za zemlje Balkana, koji je u Beograd da uruči priznanje.

Menem Riša Nagrada mreže Europa Cinemas za najbolji bioskopski program u Evropi Dvorani kulturnog centra Beograda
Foto: DKC

Mreža Europa Cinemas skoro 30 godina pruža podršku bioskopima koji veliki deo svojih projekcija posvećuju nenacionalnim evropskim filmovima, a DKC je njen član od 2006. godine.

– Ova mreža pomaže bioskope koji ne podržavaju holivudske blokbastere, nego evropska filmska ostvarenja. Naravno, to vas ne uslovljava, ali naš programski cilj je upravo takav repertoar, a što se tiče američke kinematografije prikazujemo njihove nezavisne produkcije. I oni su to analizirali, i rezultat je ova nagrada – objašnjava za Nova.rs Ivan Aranđelović, gost urednik filmskog programa DKC.

Nagrada mreže Europa Cinemas za najbolji bioskopski program u Evropi Dvorani kulturnog centra Beograda
Foto: DKC

Kao najstariji aktivni bioskop u srpskoj prestonici, koji je ove godine obeležio šest decenija kontinuranog rada, ovo priznanje je osvojio u konkurenciji više od 1.200 bioskopa sa 3.000 ekrana, u oko 700 gradova u 40 zemalja.

– Ovo je nagrada za sve gledaoce koji dolaze u DKC, za sve zaposlene i posebno one koji su utrli taj  put i podizali kvalitet filmskog programa, Mariji Marinčić Majdak, Nebojši Popoviću, koji je definisao program i naučio nas ljubavi prema filmu, potom Stefanu Arsenijeviću, Maji Uzelac, Melini Pota Koljević, Bojanu Vuletiću – kaže Aranđelović.

Nagrada mreže Europa Cinemas za najbolji bioskopski program u Evropi Dvorani kulturnog centra Beograda
Foto: DKC

A koliko je zadatak filmskog urednika DKC važan, zahtevan i promišljen, pokazuje i dobro odabran program koji je i ovenčan ovi uglednim priznanjem.

– Kada sastavljate filmski program, a ja to evo radim protekle dve godine, pitate se da li će neko da dođe na te projekcije, da li će da pogleda film, da razmišlja o njemu. Ima filmova koji su ovde bili rasprodati, prikazivani su duže nego što smo planirali, kao na primer japanski „Povezi me” koji je osvojio Oskara ili norveški “Najgora osoba na svetu”. To su ostvarenja koje sam želeo da prikažem publici i ona je to prepoznala. Osim njih, to je eto prepoznala i Mreža Europa Cinemas.

Ivan Aranđelović Nagrada mreže Europa Cinemas za najbolji bioskopski program u Evropi Dvorani kulturnog centra Beograda
Foto: DKC

Dvorana kulturnog centra je mesto na kojem se tokom cele godine prikazuju najbolji filmov, dugometražni igrani i dokumentarni, koji su prikazani na brojnim festivalima, sa Festa, FAF-a, Slobodne zone, Martovskog filmskog festivala, Beldoksa…

– Uvek ima mesta za kvalitetan film. Programski negujemo cikluse novog rumunskog, mađarskog, švedskog filma, nedelju finskog, austrijskog, rumunskog filma i španski metar i rumunski film. Tradicionalno se prikazuje Fest u DKC… Ovo je pravi bioskop sa jednim ekranom i sledeće godine želimo više razgovora sa autorima, da se ostvare dijalog i da se pokrenu neka važna pitanja – rekao nam je uoči dodele priznanja Ivan Aranđelović.

Nagrada mreže Europa Cinemas za najbolji bioskopski program u Evropi Dvorani kulturnog centra Beograda
Foto: DKC

Nakon dodele nagrade, koja je izazvala oduševljenje u publici, upriličena je bioskopska pretpremijera filma „Savršeni dani“ Vima Vendersa, koji je privukao veliku pažnju publike na proteklom 29. Festivalu autorskog filma.

Bonus video: Počasna sedišta rediteljima u bioskopu DKC-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar