Betmen
Betmen Foto:Tanjug/onathan Olley/Warner Bros. Pictures via AP

Izlazak "Betmena" sa Robertom Patinsonom u glavnoj ulozi, najavljuje se kao početak konačnog procvata blokbastera nakon pandemije, a predviđa se da će se prodaja na blagajnama u Velikoj Britaniji ove godine udvostručiti i dostići 1 milijardu funti - prvi put od 2019. godine.

Poslednji film Danijela Krejga kao Džejmsa Bonda u „Nije vreme za umiranje“ obezbedio je Velikoj Britaniji „najjači“ oktobar u istoriji blagajni, a „Spajdermen: Put bez povratka“, koji je lansiran u decembru u toku Omikrona, uzeo je više od 1.8 milijardi dolara i do danas postao šesti najveći film svih vremena. Ali, oba su objavljena dok su pravila Covida bila na snazi ili su se nazirala.

Nasuprot tome, „Betmen“ se opisuje kao prvi pravi hit nakon pandemije, jer su mnoge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, sada zvanično oslobođene svih ograničenja zbog korona virusa. Premijera filma u Londonu označila je početak povratka u eru „normalnog“ bioskopa i biće pažljivo praćeno kako bi se videlo da li će se navike ljudi promeniti, piše „Gardijan“.

– Ogroman uspeh „Bonda“ i „Spajdermena“ je dokazao da se bioskop vratio, ali oba su to učinila unutar Covida kada se smatralo da se bioskop nije vratio u normalne uslove – kaže Dejvid Henkok, filmski analitičar Omdie i dodaje:

– Ocenjivaćemo Betmena kao prvi „post-Covid film“ na osnovu njegovih čistih zasluga.

Omdia predviđa da će blagajne u Velikoj Britaniji dostići oko 1.1 milijardu funti ove godine, oko duplo više od 557 miliona funti u 2021. godini, i skoro četiri puta više od katastrofalnog minimuma pandemije od 297 miliona funti u 2020.

Holivudski studiji koji su odustajali od premijera zbog straha od smrti na blagajnama tokom pandemije veruju da će ove godine doći do trajnog oporavka, sa nizom blokbastera, od „Top Gun: Maverick“ i „Black Panther: Wakanda Forever“ do željno očekivanog nastavka „Avatara“.

– Imali smo pogrešan početak – kaže Tim Ričards, izvršni direktor i osnivač „Vue“, trećeg po veličini lanca bioskopa u Velikoj Britaniji – Ali, ovo izgleda i oseća se kao da je epidemija u  retrovizoru. Kada „Betmen“ uhvati zamah neće biti nikakvih ograničenja u Velikoj Britaniji, apsolutno ništa.

U SAD je bilo 129 velikih filmova u 2019. Ova brojka je pala na samo 46 u 2020, pre nego što se popelo na 92 prošle godine. Prognoza za ovu godinu je trenutno negde između 101 i 115.

Međutim, bilo kakav globalni oporavak filmske industrije usporiće ruska invazija na Ukrajinu. Prošle nedelje, pet velikih holivudskih studija – Dizni, Vorner Bros, Soni, Universal i Paramaunt – najavili su prekid svih filmova u Rusiji, a „Betmen“, koji je tamo trebalo da bude objavljen u petak, postao je prvi veliki film koji je pogođen ovom situacijom. Zabrane bi mogle da se prošire i na moskovskog saveznika Belorusiju, dok je rat u Ukrajini, naravno, zaustavio svu bioskopsku aktivnost tamo.

Rusija je 10. najveće svetsko tržište po prihodima od blagajni, vredna oko milijardu dolara pre pandemije za posetioce bioskopa koji gledaju strane i domaće filmove, i šesta po veličini u prodaji karata. Ukupan uticaj na globalnu blagajnu će verovatno biti oko 500 miliona dolara.

– Filmska industrija je uradila pravu stvar. Pogrešno je puštati filmove u Rusiji u ovom trenutku – kaže Henkok – Sa ekonomske tačke gledišta, uticaj neće biti veliki problem; to neće uticati na šire međunarodno tržište.

Bonus video: Premijera Spilbergove verzije „West Side Story“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar