Foto:promo

Knjiga "Pet opakih godina muzike za ceo život - Dorsi" Grejla Markusa, koju je nedavno objavio Klio u prevodu Zorana Paunovića, biće predstavljena sutra uveče u Dorćol Platzu, saopšteno je iz ove izdavačke kuće.

Na predstavljanju ove nekonvencionalne biografije čuvenog losanđeleskog benda, iz pera jednog od najcenjenijih američkih kritičara Grejla Markusa, govoriće s početkom od 19 sati prevodilac Zoran Paunović, rok kritičar i publicista Žikica Simić i vizuelni umetnik i kolekcionar ploča Saša Stojanović, uz moderiranje Tamare Stojanović.

„Umesto zamorne faktografije, tabloidnog senzacionalizma i sumnjivog misticizma, Grejl Markus nudi uzbudljive i duboke kritičke i kulturološke uvide, čime ubedljivo potvrđuje svoj status jednog od vodećih svetskih rok kritičara i istoričara kulture, i neprolaznu vrednost poezije Džima Morisona i muzike grupe Dors“, reči su Zorana Paunovića, koji je s engleskog preveo knjigu.

U knjizi „Pet opakih godina muzike za ceo život“ Grejl Markus, kako podsećaju iz Klija, predočava razlog svoje fasciniranosti ovim bendom, ali i način na koji pristupa pisanju o njemu. U središte čitalačke pažnje nije mit oko Dorsa, ni veo misterije kojim su obavijeni, niti kult smrti Džima Morisona… Ovoga puta reč je o muzici.

Markus nastoji da pruži odgovor na pitanje kako to da 40 godina nakon raspada grupe i Morisonove smrti, i dalje nije moguće provesti dva sata u vožnji, a ne čuti na radiju bar jednu njenu pesmu, ali i kako to da je bend koji je postojao svega pet godina do danas ostao slušaniji od gotovo svih koji su stvarali u istom periodu? U knjizi Grejl Markus odgoneta kako je duh Dorsa ostao netaknut zubom vremena.

Pisac, muzički novinar i ekspert za pop kulturu, Grejl Markus pisao je kritike i kolumne za Rolingstoun, Vilidž vojs, Artforum… Poznat je po jedinstvenom stilu i osobenom pristupu rok muzici. Iza njega su knjige „Istorija rokenrola u 10 pesma“, biografije o Bobu Dilanu i Elvisu Prisliju. Kada je napisao „Tajanstveni voz“ bilo je to jedino delo posvećeno američkoj muzici, koje se našlo na listi 100 najboljih nefikcionalnih ostvarenja magazina Tajm. Jedan je od urednika Nove književne istorije Amerike, koju objavljuje Univerzitet Harvard, a predaje na Prinstonu, Berkliju, Minesoti…

Bonus video: Grob Džima Morisona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare