Maja Miloš Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon uspeha na konkursima Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centra, Filmskog fonda Holandije i programa MEDIA Kreativna Evropa, novi film srpske rediteljke Maje Miloš "Pukotina u ledu", dobio je podršku i u Italiji, na konkursu Direkcije za film i audiovizuelno stvaralaštvo.

Finansijska podrška iznosi 150 hiljada evra, a italijanski koproducent filma, koji se bavi pitanjima integriteta žena u materijalistički i takmičarski nastrojenom svetu punom agresije, biće „Nightswim S.R.L“.

– Film „Pukotina u ledu“ prati junakinjino intimno putovanje samoprihvatanja i integriteta, potcrtavajući obim degradacije i eksploatacije žena kroz razne društvene slojeve, s ciljem da na sirov način oslika stvaran život bez propratnog moralisanja. Narativni modeli bajki su uronjeni u savremenu priču kako bi se istražilo kako humanističke ideje bajki funkcionišu u današnjem svetu – izjavila je rediteljka.

Maja Miloš je diplomirala na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. Učestvovala je u programu „Berlinale Talent Campus“, kao i u dokumentarističkom programu „La Femis“.

Do sada je režirala 11 kratkometražnih filmova.

Njen prvi dugometražni film „Klip“, iz 2012. godine prikazan je na međunarodnim filmskim festivalima u Roterdamu, San Sebastijanu, Torontu, Moskvi, Karlovi Varima, Solunu, Minhenu, Tansilvaniji, i osvojio je brojne nagrade, uključujući Nagradu Tigar u Roterdamu.

Miloševa je bila i članica žirija festivala u Roterdamu, Sarajevu, Karlovi Varima, Pančevu, Leskovcu, a radi kao asistentkinja na katedri filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare