Jelena Gavrilović i Dragan Vujić Vujke Foto:Screenshot/Facebook/Istituto Italiano di Cultura in Belgrado

“Od mračne šume do Raja: put kroz 'Božanstvenu komediju' Dantea Aligijerija na 33 jezika” naziv je audio-knjige priređene povodom 700 godina od smrti klasika svetske književnosti. Danteove stihove na našem jeziku govore glumci Dragan Vujić Vujke i Jelena Gavrilović.

Dante Aligijeri, tvorac „Božanstvene komedije“, preminuo je u Raveni 1321. godine. Delo humanističkog pesnika jedno je od najznačajnijih u svetskoj književnosti, a uticalo je na mnoge autore iz različitih epoha. Da bi obeležili 700 godina od Danteove smrti, Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije, sa opštinom Ravena i Teatrom dele Albe / Ravena teatrom priredilo je audio-knjigu koja pruža „širok izbor iz ovog speva na 33 različita jezika“.

Audio-knjiga nastala je zahvaljujući doprinosu dvoje istaknutih dantista, Alberta Kazadelja sa Univerziteta u Pizi i Sebastijane Nobili sa Univerziteta u Bolonji – Ravena, a u ceo projekat su, preko italijanskih instituta za kulturu, uključeni i glumci iz 32 zemlje. Odabrane odlomke iz „Božanstvene komedije“ na srpskom govore Dragan Vujić Vujke i Jelena Gavrilović, a stihovi su preuzeti iz prevoda Dragana Mraovića (Božanstvena komedija, Dereta, 2016).

Audio-knjiga „Od mračne šume do Raja“ slušaoce vodi kroz sva tri dela „Božanstvene komedije“ („Pakao“, „Čistilište“ i „Raj“) i predstavlja jedinstveno sredstvo za otkrivanje ili ponovno otkrivanje ovog izvanrednog speva koji ne samo da i dalje budi interesovanje čitalaca širom sveta, već je i izvor inspiracije umetnicima, piscima, muzičarima, filmskim i pozorišnim rediteljima, navode u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.

Iz ove ustanove najavljeno je da će ceo projekat biti predstavljen sutra od 14 sati preko zuma, uz striming na njihovoj Fejsbuk stranici, da će glumci govoriti i o svojim iskustvima u stvaranju audio-knjige, a gledaoci će moći da postavljaju i pitanja.

Po završetku prezentacije biće objavljeni linkovi sve 33 verzije speva, dodaju u Institutu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar