Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat prikazaće na Sajmu knjiga koji je danas otvorio svoja vrata, u Hali 1, na štandu Pošte Srbije, u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije vredne eksponate među kojima su povelje cara Napaleona, kralja Luja XIV, pesvete pesnika Žaka Prevera srpskom novinaru i publicisti Kosti Dimitrijeviću i još mnogo toga.

Posetioci Sajma knjiga moći će da vide Povelju cara Napoleona Bonaparte sa potpisom imperatora, pomilovanje vojnika dezertera, potpisana u Palati Fonteblo u Parizu 27. 9. 1807. godine sa rečenicom „dajemo prednost milosrđu nad strogošću zakona“. Tu su u potpisi autora Napoleonovog zakonika i najbližih Napoleonovih saradnika.

Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Takođe, povelju kralja Luja XIV, kralja Sunce, sa zlatnim pečatom i potpisom Luja XIV. To je jedan od najslavnijih francuskih kraljeva, poznat po izjavi: „Država – to sam ja!“ Sedamdeset i dve godine je vladao Francuskom, izvršio opsežne reforme i ostvario niz vojnih pobeda. Vladao je iz Versaja jednim od najblistavijih perioda francuske istorije.

Na štandu Pošte Srbije biće izložene i posvete pesnika Žaka Prevera srpskom novinaru i publicisti Kosti Dimitrijeviću. Prever je jedan od najčitanijih francuskih i svetskih pesnika 20. veka. Njegovi stihovi su među najlepšim ljubavnim stihovima ikada napisanim na našoj planeti, a tu je i nekoliko posveta dobitnika najprestižnije francuske nagrade za književnost, Nagrade Gonkur.

Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Francuski jezik je bio zvaničan jezik na srpskom dvoru, pa je Adligat izložio i originalna pisma kralja Milana Obrenovića pisana njegovom sinu kralju Aleksandru na izuzetnom francuskom.

Pisaća mašina Milovana Danojlića iz njegovog legata smeštenog u Adligatu svedoči o značajnom srpskom književniku koji je veliki deo života proveo u Poatjeu, u Francuskoj, ali i podseća na bezbrojne srpske umetnike i studente koji su obogatili svoju zemlju, a bili životno vezani za Francusku. Jedan od njih je i Danilo Kiš, pa je izloženo i njegovo pismo „Saveti mladom piscu“ upućeno sadašnjem predsedniku Udruženja književnika Srbije Milošu Jankoviću. To je bio predložak za knjigu koju je Kiš napisao na tu temu.

Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

Izložene su i pisaće mašine Desanke Maksimović iz legata Žarka Petrovića, sveukupnog pobednika Beogradskog proleća, autora pesme „Sve moje jeseni su tužne“. Mogu se videti i šeširi Milana Nenadića, Andreja Jelića Mariokova, Slobodana Stojadinovića Ču Dea, Jaše Grobarova, Ljubivoja Ršumovića i Baje Lukovića – značajnih srpskih pesnika.

U galerijskom delu Sajma knjiga Adligat prikazuje izložbu „Dizajn kao sudbina“ o bogatom radu prvog srpskog nezavisnog izdavača i jednog od najznačajnijih dizajnera – Slobodanu Mašiću. Na štandu Pošte Srbije biće postavljena i velika poštanska kočija koja će za ovu priliku postati „književna kočija“, ispunjena knjigama koje je obezbedio Adligatov Muzej knjige i putovanja.

Foto:Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat

– Veoma smo zahvalni Pošti Srbije, vd direktoru Zoranu Đorđeviću koji je obezbedio prostor za prikazivanje eksponata iz našeg fonda, kao i Milošu Jankoviću, predsedniku Udruženja književnika Srbije. Knjiga je poput bašte u džepu, kineska je poslovica. Pa dođite u najveću baštu u Evropi u ovom trenutku, i ponesite njen deo sa sobom – kazao je Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Originalne carske povelje, kao najvredniji dokumenti, biće prikazani tokom prva dva dana trajanja Sajma, a kasnije će biti izložene replike.

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat je sakupilo dva miliona knjiga pod svojim krovom. U njegovom sastavu su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, kao i Dom legata u kojem se čuva 117 zaostavština najznačajnijih srpskih i evropskih književnika, umetnika, profesora… Postoje knjige, ali i predmeti kulturne baštine prikazani u Adligatovom Muzeju knjige i putovanja, koji su pravi biseri istorije, književnosti, civilizacije. Da bi to blago videli, znatiželjnici, a pre svega pisci i umetnici, često dolaze iz udaljenih delova planete dolaze u Beograd.

Bonus video: Počinje Sajam knjiga u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar