Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Živimo dok knjige postoje, rekao je Dušan Kovačević, predsednik Odbora sajma, akademik, dramski pisac i reditelj, na današnjoj konferenciji za štampu povodom predstojećeg Sajma knjiga.

Sajam knjiga ugostiće i ove godine najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdаvаče. Savremena svetska i domaća produkcija biće predstavljena pod simboličnim sloganom „Živele knjige“.

Francuska je ove godine zemlja počasni gost Sajma knjiga. Na svečanom otvaranju, pored Vladislava Bajca, govoriće Matijas Enar, jedan od najomiljenijih francuskih pisaca u našem regionu.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta i savetnik za kulturu u ambasadi Francuske istakao je da je veoma srećan zbog toga što je njegova zemlja počasni gost Sajma knjiga.

– Velika je čast – rekao je Pjere, i pozvao sve zainteresovane da posete štandove na kojima će gostovati autori iz Francuske.

Pored gostiju iz Francuske, među kojima dolaze u Beograd, su imena kao što su poznati svetski ekonomista Toma Piketi, pisci Erik Emanuel Šmit, Patrik Beson, Pjer Asulin, Katrini Kise i Floran Noavil, četiri važna autora biće i Kejt Mos, TV zvezda i književnica iz Velike Britanije, Sajmon Sibag Montefjore, istoričar i pisac, takođe Britanac, Žoau Tordo, pisac iz Portugalije i Etgar Keret, pisac iz Izraela.

Predsednik Odbora sajma, akademik, dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević, ponovio je da je Sajam knjiga jedna od naših najznačajnijih kulturnih manifestacija.

– Ove godine će Sajam imati lekovitu dimenziju, u ovom svetu strašnih vesti koje stižu svaki dan, knjiga služi kao lek – rekao je Kovačević, koji je podsetio s nostalgijom kako je nekada na Sajam knjiga dolazio sa Mihizom, Borom Pekićem, Kišom…

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Sad šetam njihovim ulicama na Sajmu, i to je jedno privatno osećanje koje nije baš najlepše. Ali živimo dok knjige postoje – zaključio je Kovačević.

Ovoga puta, u odnosu na ranije godine, manifestacija je produžena za jedan dan, a program počinje 21. oktobra u 10 ujutru.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Sajam knjiga održava se u halama 1, 1A, 2A i 4 Beogradskog sajma, uz učešće više od 400 izlagača iz zemlje i inostranstva. Kapije će biti otvorene za posetioce prva dva dana i poslednjeg dana održavanja, 29. oktobra, od 10 do 21 čas, dok će ostalim danima raditi od 10 do 20 časova. Pojedinačne ulaznice koštaće 350 dinara, a grupne (za organizovane posete za više od 20 osoba) iznosiće 250 dinara.

Jedno od pitanja koje visi u vazduhu, i na koje još niko nema zvaničan odgovor, jeste da li je ovo poslednji Sajam knjiga na istoj lokaciji. Kako nam zaposleni na Beogradskom sajmu kažu: “bageri nadiru…”

Vladislav Bajac Foto: Promo/Arhipelag

Čast da otvori 66. Međunarodni beogradski sajam knjiga, pripala je piscu i izdavaču Vladislavu Bajcu. Bajac piše romane, priče i poeziju, a najpoznatija dela su mu: “Knjiga o bambusu”, “Hamama Balkanija”, “Evropa na leđima bika” i druga. Knjige su mu prevedene na dvadeset svetskih jezika. Osnivač je i glavni urednik izdavačke kuće “Geopoetika”.

Bonus video: „Gospodar prstenova“ najvoljenija knjiga 20. veka – Navršava se 50 godina od smrti Tolkina, oca epske fantastike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar