Foto: Elliott Franks / Eyevine / Profimedia

Nikada ranije viđeno remek-delo Marka Rotka i jedan od poslednjih autoportreta Endija Vorhola nalaze se među desetinama dela koja će ovog proleća biti na aukciji u okviru prodaje jedne od najvećih kolekcija moderne savremene umetnosti ikada sastavljene.

Meklou kolekcija koja je pripadala magnatu nekretnina Hariju Meklou i počasnoj poverenici njujorškog Metropoliten muzeja Lindi Burg, prodaje se u okviru njihove brakorazvodne parnice, piše „The Guardian“.

Prošlog novembra je prva polovina njihove kolekcije prodata na aukciji za neverovatnih 676 miliona dolara, što je najveći iznos ikad postignut na jednoj aukciji i najvrednija prodaja kuće Sotheby’s. Ista aukcijska kuća predstavila je prošle nedelje još 30 slika, koje će se naći u Njujorku u maju.

Foto: Paul Quezada-Neiman / Alamy / Alamy / Profimedia

Na aukciji biće ponuđen neimenovani Rotkov rad iz 1960. u bogatoj crvenoj boji iz jednog od ključnih perioda umetnikovog stvaralaštva, a očekuje se da će dostići cenu između 35 i 50 miliona dolara. Tu je i jedan od poslednjih Vorholovih radova, monumentalni autoportret, koji bi mogao da dostigne cenu između 15 i 20 miliona dolara.

Umetnik je preminuo samo devet meseci nakon što je završio to delo.

Foto: Paul Quezada-Neiman / Alamy / Alamy / Profimedia

Slika velikog formata slikara Gerharda Rihtera „Seestück“ iz 1975. takođe je u ponudi, kao i Vilema de Kuninga, Alberta Đakometija, Pabla Pikasa i Džefa Kunsa.

Supružnici Meklou skupljali su dela za svoju umetničku kolekciju preko šest decenija, koliko su bili u braku. Pošto ni oni ni njihovi advokati u brakorazvodnoj parnici nisu mogli da se slože kada je reč o vrednosti kolekcije, sudija je presudio da se ona nađe na aukciji. Bruk Lampli, predsednica upravnog odbora kuće Sotheby’s rekla je da njihova kolekcija „priča priču o umetnosti najvišeg reda, sa izvanrednom preciznošću i jasnoćom. Svaki umetnik je ovde predstavljen u trenutku najdublje kreativnosti“.

Bonus video: Autoportret Fride Kalo prodat za rekordnu sumu u njujorškom Sotbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar