Voja Brajović i Dejan Mijač Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nije tek tako Jugoslovensko dramsko pozorište postalo deo evropskog i svetskog teatra, nego upravo zahvaljujući njegovim režijama koje su obeležile i druge pozorišne scene. On je bio ne samo veliki umetnik i autoritet, nego istinski filozof, kaže za Nova.rs Vojislav Voja Brajović povodom odlaska slavnog pozorišnog reditelja Dejana Mijača.

– Zovu ljudi iz raznih krajeva i dosta kolega meni izjavljuje saučešće, a to je u stvari upućeno svima nama, ne meni. Jer, otišao je tvorac teatra, uman čovek, koji je svoju filozofiju prezentovao pozorišnom umetnošću i digao joj značaj ne samo u našem okruženju. Nije tek tako Jugoslovensko dramsko pozorište postalo deo evropskog i svetskog teatra, nego upravo zahvaljujući njegovim režijama koje su obeležile i druge pozorišne scene. On je bio ne samo veliki umetnik i autoritet, nego istinski filozof. I imao privilegiju da me taj strogi filozof voli – priča Brajović, koji je i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije koje je predložilo Mijača za Srpsku akademiju nauka i umetnosti.

Nažalost, dodaje, to je bilo kasno ali ostaće zabeleženo i to da je on uveo pozorišnu umetnostu u SANU.

– I to je njegova zasluga, njegova pamet i ogroman dar. Omogućio nam je da se i mi iz pozorišta pitamo nešto i kažemo nešto što će koristiti našem rodu. Da se izborimo ne da bismo mi imali nego da bi društvo dobilo više i bolje – objašnjava Voja Brajović.

Dejana Mijača smatra i svojim tvorcem jer je, kako kaže, bio oslobodilac njegovog dara koji je prepoznao.

#related-news_1

– Ni sam nisam znao šta mogu, a on je to video. Treba imati talenat pa to iskazati, prezentovati i dati drugima. A i inače, van posla, za sve što me je mučilo ili je trebalo da rešim neki problem, pitao sam ga za mišljenje jer sam u njega bezrezervno verovao. I ono što mi on kaže, nisam imao potrebu da proveravam, nikad nisam posumnjao u njegov sud, iskrenost. On je bio izuzetno otvoren čovek, neko kaže surov, ali to je bilo samo zato jer je bio istinoljubiv i tako je pomagao ljudima, iz toga se videla njegova potreba za voljenjem čoveka.

Voja Brajović naglašava da treba da imamo svest koga smo imali, šta nam je značio i ko je otišao:

– Dejan Mijač zaslužuje veličanstveni ispraćaj.

Bonus video: Dejan Mijač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar