Milan Neskovic reditelj intervju
Milan Nešković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predstava "Vlast" Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Milana Neškovića biće premijerno izvedena večeras u 20 časova na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

Ovo je četvrti put da se na sceni Narodnog pozorišta postavlja Nušićeva komedija, koju je počeo da piše 1937. godine, ali je nikada nije završio…

S obzirom da Branislav Nušić (1864-1938) nije uspeo da dovrši ovu komediju, posle njegove smrti Narodno pozorište je u znak počasti jedan napisani čin prikazalo 1939. godine.

Nedovršeni komad velikog srpskog komediografa reditelj Milan Nešković dopunio je „iz drugih Nušićevih komada koji se bave temom vlasti“, a Tijana Grumić, koja je dramaturg predstave, precizirala je da su „ispričali priču…kompilacijom Nušićevih dela“.

Nakon što je letos počeo probe komada, koji će večeras premijerno biti izveden, Milan Nešković je u intervjuu za Nova.rs pričao šta ga je privuklo Nušićevom komadu. Na pitanje zašto baš „Vlast“, ovako je odgovorio:

Vlast je možda i najinspirativnija tema za problemsko tretiranje u pozorištu od kad je sveta i veka. Nikako na dnevno političkom nivou. To me nikada nije zanimalo pa neće ni sada. Interesuje me da proniknem u suštinu promene čovekovog bića kada na bilo koji način dođe u kontakt sa vlašću, makar to bila i lična zabluda… Zaista me to fascinira!

Glumački ansambl predstave čine: Aleksandar Srećković (Arsa), Branko Vidaković (Svetozar), Nikola Rakočević (Miloje), Dimitrije Dinić (Pavle), Vanja Ejdus (Mara) i Zorana Bečić Đorđević (Rina).

Milan Neskovic reditelj intervju
Milan Nešković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Osim adaptacije i režije Nešković potpisuje i izbor muzike, kostimograf je Marina Medenica Vukasović, scenograf Andreja Rondović, a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Komad „Vlast“ je i četvrta režija Milana Neškovića u Narodnom pozorištu. Prethodno je u nacionalnom teatru režirao predstave „Kod Večite slavine“, „Bela kafa“ i „Nečista krv“.

Podsetimo, Nešković je letos ovenčan Sterijinom nagradom za režiju komada „Kus petlić“ Narodnog pozorišta Subotica.

Bonus video:

Te noći sam je video u JDP-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar