Vilbur Smit Foto: EPA/JAGADEESH NV

Pisac Vilbur Smit preminuo je juče u svom domu u Kejptaunu u 88. godini, saopštila je porodica književnika.

Vilbur Smit bio je jedan od najtiražnijih pisaca sa afričkog kontinenta. Tokom karijere objavio je 49 knjiga koje su prodate u tiražu od 150 miliona primeraka širom sveta. Prevedene su i na 30 jezika, a nekoliko dela je i ekranizovano, među kojima je ostvarenje „Povika na đavola“ sa Rodžerom Murom i Lijm Marvinom.

Proslavio se već sa svojim prvim delom „Dok lav jede“ daleke 1964. godine, podseća BBC.

Knjiga koja je prevedena i kod nas važi za jedan od najbolje napisanih avanturističkih romana, a prati dva brata blizanca iz porodice Kortni u Južnoj Africi krajem 19. veka, koji nakon nesreće u dečaštvu sukobljavaju svoja dva potpuno različita životna principa, u čemu se kao u ogledalu oslikava sudar Engleza s Afrikanerima, crnaca s belcima…

Uzbudljiva priča koja se odvija u divljini Afrike, storija je o osvajanju moći, o nepravdi i romansi, pobedama i porazima, večnoj ljubavi i patnji i vrlo brzo je postala bestseler.

Ova priča bila je, kako je Smit istakao pre nekoliko godina za BBC, inspirisana ličnim doživljajem kada je kao 13-godišnjak usmrtio lava kako bi zaštitio očevo imanje. Ogroman uspeh debi romana ponukao ga je da ispiše čak 15 nastavaka sage o ovoj porodici. Taj piščev serijal o porodici Kortni, koji je započeo prvim romanom, bio je najduži u istoriji izdavaštva, i pokrivao je generacije i generacije i protezao se čak kroz tri veka „od kolonijalne Afrike, preko Američkog građanskog rata, do ere aparthejda u Južnoj Africi“, podsetila je agencija AP.

Foto: Promo

Među njegovim poznatim delima su i „Neposredna opasnost“, „Vorlok“, „Oluja“, „Vrapčev pad“, „Trijumf sunca“…

Vilbur Smit je rođen u januaru 1933. godine u Zambiji, koja je tada bila britanska kolonija, u engleskoj porodici, ali je svoj život proveo u Južnoj Africi, gde je i preminuo.

Roditelji su mu usadili ljubav prema prirodi, a kada mu je bilo samo godinu i po dana „zaradio“ je malariju i jedva preživeo.

– To mi je verovatno pomoglo, jer mislim da treba da budeš pomalo lud da bi se odvažio da živiš od pisanja – govorio je Smit.

Vilbur Smit nije bio samo pisac. Imao je i licencu za pilota, bio je ronilac, posedovao je jedno ostrvce na Sejšelima… Ženio se četiri puta, a poslednja supruga Niso, koja je bila kraj njega u poslednjim trenucima u domu u Kejptaunu, bila je mlađa od pisca čak 40 godina.

Vilbur Smit Foto: EPA/JAGADEESH NV

Kada je 2018. godine objavio svoje memoare prisetio se da je prolazio lepe i teške trenutke, ali da su svi oni „tvorili ispunjen i uzbudljiv život“:

– Želim da budem upamćen kao neko ko je pružio zadovoljstvo ljudima širom sveta – govorio je, zahvalivši se milionima svojih poštovalaca koji su s njim krenuli na „neverovatnu avanturu, od tropskih ostrva, preko afričkih džungli, pa i antičkog Egipta, sve do Drugog svetskog rata“.

Bonus video:

Ruski pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar