Stihove Milene Marković komponujem odavno, ona je moje krv i meso, njoj verujem više nego sebi, rekla je za Nova.rs kompozitorka Irena Popović Dragović.

Moćno, katarzično, emotivno, genijalno, uzbudljivo, magično, autentično, udara u srce, stomak… Ovo su samo neki od komentara nakon praizvedbe opere „Deca“ po Ninovom nagradom ovenčanom romanu Milene Marković, koju je na scenu Narodnog pozorišta u Beogradu postavila kompozitorka Irena Popović Dragović. Nadahnuti izvođači kao i autorski tim, nagrađeni su višeminutnim stajaćim ovacijama.

– Radim ovu operu već deset meseci i prvi feedbackod publike sam imala na generalnoj probi kada je fantastično reagovala. Potom je na pretpremijeri prihvatanje bilo još jače i zato sam na premijeri bila mirna. Znate ono osećanje čiste sreće i zadovoljstva gde prestaje da vam bude bitno šta neko misli. Prosto ste ushićeni što ste uradili nešto značajno – rekla je za Nova.rs Irena Popović Dragović.

U njenom impresivnom poduhvatu učestvovali su i dramaturg Dimitrije Кokanov koji je pisao libreto, muzički dramaturg Jelena Novak, koreograf Igor Кoruga, scenograf Miraš Vuksanović, kostimograf Selena Orb i Ljiljana Mrkić Popović, zadužena za scenski govor.

– Milenine stihove komponujem odavno, ona je moje krv i meso. Kada sam pročitala „Decu“, odmah sam iskomponovala korice. Nekim čudnim spletom okolnosti a sada kada pogledam unazad veoma logičnim, usledio je poziv gospodina Svetislava Goncića, upravnika Narodnog pozorišta, koji mi je predložio da to uradim kao svoj autorski projekat i da organizujem tim. Na razgovor je došla i Milena, što mi je mnogo značilo pošto njoj verujem više nego sebi. Od februara je krenula ova avantura.

Sa ansamblom je radila samo mesec dana što je, kako kaže, za ovakvu formu jako malo vremena.

– Ima 17 učesnika, od toga tri solo pevača, tu su i naturščici, plus hor dece koji nije profesionalan nego je namenski biran. To je hor „Nade“ u kojem su deca sa margine, potpuno drugačija, vrištava, teturava deca, potpuno čista i iskrena, i donela su novi emotivni sloj ovoj operi.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Deca“ su, nastavlja autorka, strukturisana od 17 pesama koje egzistiraju svaka za sebe.

– I to je jedan veliki album koji možete da preslušavate sa preskokom, ali ima posebnu snagu koja se iščitava kada se sluša u kontinuitetu – priča Irena Popović Dragović, i dodaje da je najveći kompliment dobila od Milene koja joj je rekla – da je to to.

A nama je Milena Marković otkrila da je uvek maštala o ovakoj nekoj predstavi.

– Nisam gledala u našem pozorištu ovako nešto uzbudljivo. To jeste na moje stihove, ali najveću stvar je uradio autorski tim na čelu sa kompozitorkom Irena Popović Dragović koja je uspela da uzme te stihove i napravi ih ritualnim i oniričnim kroz muziku, da se tiču svakog čoveka. To je ono što je ona postigla, a i ja sam se to trudila da uradim. Neki knjigu mogu da pročitaju, neki ne, ali kroz muziku je najveću dubinu, prepoznatljivost i zamah uradila Irena sa ovom predstavom i presrećna sam zbog ove izvedbe.

Ističe da su joj svi predivni, i mladi operski pevači, i glumci, od prvaka do mladih, i muzičari, kao i to da se nije mešala u rad.

– Ne razumem se u operu i mogu da prisustvujem probama kada je klasična pozorišna predstava, u rad sa glumcima na likovima i njihovim karakterima, odnosima… Ovde bih samo mogla da smetam. Desilo sam da sam bila na nekim probama ali da bih se divila i uživala, pošto nemam znanje da im pomognem u ovome što je i muzički i scenski avangarda u svakom smislu. Sve su sami uradili.

Prezadovoljan je i dramaturg Dimitrije Kokanov koji je prvi put u karijeri pisao libreto za operu.

– To mi je bilo lako jer ako nečije tekstove poznajem to je ono što piše Milena Marković. U radu mi je pomogla muzikološkinja Jelena Novak koja mi je bila najdirektnija saradnica i davala mi je druga libreta na čitanje, ukazivala na neke stvari kako se to formira. U radu na operi je najčarobnija bila komunikacija nas u autorskom timu i posle sa izvođačima, od muzičara, pevača, glumaca i mislim da je njihova predanost ono što nas je stalno stimulisalo jer su bezuslovno radili i verovali u „Decu“.

Istoričar Predrag Marković, Milenin brat, čija ćerka Miona igra u „Deci“, prokomentarisao je da prema ovoj predstavi nema distancu jer je to njegov život.

– Ovo je veliki iskorak jer nikada nije napravljena moderna opera po savremenom romanu i to je prvi put da se događa u istoriji našeg pozorišta.

Predrag Marković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U operi “Deca“ igraju Nela Mihailović, Suzana Lukić, Predrag Miletić, Vanja Milačić, Pavle Jerinić, Milena Đorđević, Bojana Stefanović, Bojana Bambić, Dragana Varagić, Aleksandar Vučković, Miona Marković, Teodora Sparavalo, Jelena Blagojević, Vladan Matović.

Pevači su Tamara Mitrović, Iskra Sretović, Marko Кostić i dečji hor „Nade“, koji vodi Biljana Simenović.

Кamerni orkestar u sastavu Nikola Dragović, Ivan Mirković, Aleksandar Jovan Кrstić, Vladimir Gurbaj, Luka Sparavalo, Aleksandra Кijanović, Pavle Rakočević, Aleksandar Petrović, Vid Milošević i Tina Miladinović.

Reprize opere  „Deca“ su na repertoaru 13. i 30. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Bonus video: Miona Marković i Aleksandar Vučković o predstavi „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare