Vesna Pećanac i Želimir Žilnik Foto:Vesna Lalić/Ivan Dinić/Nova S

Laureati novoustanovljenih nagrada za životno delo Filmskog festivala Herceg Novi-Montenegro film festivala su glumica Vesna Pećanac, direktor fotografije Bojan Bazeli i reditelj Želimir Žilnik, odlučio je Savet ove manifestacije, a priznanja će im biti dodeljena na otvaranju smotre na Kanli Kuli 22. avgusta.

Pored nagrada za životno delo na predstojećem filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festivalu biće dodeljene i Povelje zahvalnosti, i to filmskim montažerkama Sonji Pekić i Gini Paović.

Bojan Bazeli, direktor fotografije iz Herceg Novog i Los Anđelesa, laureat je nagrade za životno delo zbog „izvanrednih umetničkih i zanatskih doprinosa koje je postigao tokom svoje višedecenijske holivudske karijere“. Bazeli, kako je naveo Savet festivala, sarađivao je s rediteljima kakvi su Pol Šreder, Majkl Bej, Gor Verbinski, Adam Šenkman, Ejbel Ferara, dodajući u obrazloženju:

„Bazelijev doprinos svetskoj kinematografiji – uspeh je koji nas sve nadahnjuje“.

Za izuzetan doprinos regionalnoj i svetskoj kinematografiji biće dodeljena ista nagrada reditelju Želimiru Žilniku.

„Autentičan i radikalan pristup Želimira Žilnika našoj društvenoj stvarnosti čini prepoznatljivu okosnicu najznačajnijih autorskih izraza koji potiču iz bišeg jugoslovenskog prostora. Autorski komentar Želimira Žilnika je širokog opsega i propituje kompleksna istorijska, politička, sociološka i filozofska preplitanja, zbog čega će njegov rad uvek biti aktuelan i relevantan činilac regionalne kinematografije“, saopštio je Savet festivala, a obrazlažući priznanje za glumicu Vesnu Pećanac napomenuo je da je njen rad „prepoznatljiv element kinematografije regiona“:

„Likovima žena koje prepoznajemo svakodnevno, a koje je Vesna Pećanac okarakterisala u filmovima `Čudo neviđeno`, `U ime naroda`, `Iskušavanje đavola`, `Smrt gospodina Goluže`, seriji `Đekna nije umrla, a kad će ne znamo`, kao i mnogim drugim na filmu i u pozorištu, ostaće večno urezani u naša lična, ali i kolektivna sećanja, ogledajući izuzetno složen društveni i kulturni kontekst i, posebno, poziciju žene u njemu“.

Foto:Promo/FFHN-MFF

Povelje zahvalnosti Festivala biće uručene filmskim montažerkama Sonji Pekić i Gini Paović koje su pored svog dugogodišnjeg plodonosnog rada na polju FTV montaže, već duže vremena angažovane za brigu o crnogorskoj celuloidnoj baštini u arhivi Kinoteke.

„Bez njihovog znanja o filmskoj traci i njenim specifičnostima obrade i tretmana – mi danas ne bismo imali mnoge dragocene materijale sa pozitiv i negativ traka. Svoje umeće i znanja o filmskoj traci i njenim specifičnostima tretmana i obrade nesebično prenose na svoje naslednike, čime osiguravaju budućnost ove tako retke veštine i u filmskim izazovima koji tek očekuju crnogorsku kulturu“, navodi se u obrazloženju nagrade koju Festival dodeluje u saradnji sa JU Crnogorska kinoteka.

Foto:Promo/FFHN-MFF

Hercegnovski festival biće svečano otvoren 22. avgusta na tvrđavi Kanli Kula, a u okviru 35. po redu smotre biće dodeljene nagrade u tri takmičarske selekcije – dugometražnog igranog, dokumentarnog i studentskog filma, Gran Pri – Zlatna mimoza za najbolji film, Nagrada Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskom izrazu, Nagrada Milan Žmukić za doprinos Festivalu, Plaketa Zoran Živković za Gran Pri Festivala, Nagrada FEDEORA žirija i Adriatic Audience Award, koju dodeljuje publika u okviru programa Mreže festivala Jadranske regije

Festival, koji će se odvojati pod sloganom „Mi smo deca filma“, trajaće do 28. avgusta.

Bonus video: Marjanović – Priča o Sarajevo film festivalu postaje legendarna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar