Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Veslija Snajpsa, zvezdu akcionih filmova, publika će uskoro moći da vidi u komediji "Princ osvaja Ameriku 2" sa Edijem Marfijem, a glumcu će pojavljivanje u ovakvom filmu pomoći i ponovnom vraćanju reputacije poljuljane time što je tri godine proveo iza rešetaka zbog utaje poreza.

Vesli Snajps (59) trenutno promoviše komediju „Princ osvaja Ameriku 2“ (Coming 2 America), nastavak popularnog filma sa Edijem Marfijem u glavnoj ulozi, snimljen 23 godine nakon prvog dela. Uporedo sa tim, glumac je okupio „Svitu dnevnih šetača“, što je direktna referenca na akcioni horor „Blejd“ (1998) u kom je igrao lovca na vampire. Ali umesto lovom na vampire, „Klika dnevnih šetača“ bavi se promocijom tehnologije, umetnosti i nauke na društvenim mrežama.

„Radim ono što mogu da bih održao svoj um bistrim, a telo u formi. Među svim tim mladim momcima, moram da pokažem da ni stari vuk nije za bacanje. ‘Svita dnevnih šetača’ je naša globalna zajednica, povezuje ljude sposobne da rade više od jedne stvari, a u svim njima su dobri. Misija nam je da unesemo svetlo u mračan svet. Fokusirali smo se na tehnologiju, umetnost, nauku. Neki od članova su vodeći stručnjaci i magovi u raznim oblastima, od cepanja atoma do obnovljive plastike“, ispričao je Snajps novinaru „Indipendenta“ Edu Kamingu.

„Svita“ sarađuje i sa kompanijom „Amazon“, koja je otkupila prikazivačka prava za dugo očekivani nastavak filma „Princ osvaja Ameriku“, o princu imaginarne afričke zemlje Zamunde (Edi Marfi) koji dolazi u Ameriku da pronađe ženu. Snajps u nastavku filma, gde princ ovaj put traži dete, igra ulogu Generala Izija, vođu Neksdorije, rivalske zemlje.

Kao general Izi Foto.: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Njegov lik pravi balove, pojavljuje se u plesačkim tačkama i govori glasom kakav bi se dao očekivati od nekog afričkog generala. Veliko je uživanje videti Snajpsa u komičnoj ulozi, ocenjuje novinar „Indipendenta“, s obzirom na to da je, ne računajući „Belci ne umeju da skaču“ ili „Još bolji bluz“, stekao ime još ranih devedesetih na akcionim filmovima poput „Novi grad zločina“ ili „Uništitelj“, pretpostavljajući svoje poznavanje borilačkih veština i pucnjavu komedijama.

Uloga uz originalne glumce iz prvog nastavka u „Princu iz Amerike 2“ godi Snajpsu, koji nije prošao audiciju za prvi deo filma. Nada se da će novi film biti osnova i za druga takva ostvarenja. Osim toga, komedije su potreban vetar u leđa Snajpsu koji i dalje nastoji da „ispegla“ reputaciju, narušenu time što je proveo tri godine iza rešetaka zbog utaje poreza.

Pušten je iz zatvora 2013. godine, ali su uloge nakon toga bile tanje od onih kakve je dobijao u jeku slave. Na pitanje novinara da li misli da ga u Holivudu izbegavaju zaćuti.

– To je bilo pre 10 godina. Mnogi od nas toga se čak i ne sećaju. Suđenje i presuda bi trebalo da vam pruže dobar uvid u sve i pomognu vam da se popravite. Mera čoveka nije u tome kako se ponaša kada je sve lagodno, nego kako se nosi sa nesrećom. Stavljan sam bio na probu već dok sam odrastao 1975. u Broksu, pa radeći sa Spajkom Lijem i Majklom Džeksonom (pojavio se u njegovom spotu za pesmu „Bad“), tokom vremena na putu, kada sam bio odvojen od porodice (ima petoro dece) po nekoliko meseci, ali sam se iz svega toga vraćao jači. Kada stavite zadnjicu u vatru, a ne naučite da to može da vas oprži, to je vaša greška – odgovara Snajps.

Glumca su i u jeku slave, kada je zarađivao milione, pratile priče da je težak za saradnju. Prošle godine demantovao je i da se iživljavao na snimanju „Blejda“. Sve te priče je odbacio govoreći sa „Gardijan“. Za ovaj list bio je i nešto govorljiviji o svojim zatvorskim danima. Ispričao je i da je jop 1991. bio uhapšen i lažno optužen za krađu kola. Tada mu je policajac kleknuo na rame, kaže, i prislonio pištolj na čelo. Na suđenju započetom 2007. zbog utaje poreza suočio se sa kaznom zatvora od 16 godina.

– Zakon kaže da plaćate ljudima koji su stručni za to da vam vode poslovne knjige, a onda sam i ja optužen za konspiraciju sa advokatom i računovođama. E to je retkost. Baš neobična situacija – rekao je Snajps, ocenjujući da je to bila greška suda.

Novinaru je rekao i da nije bio u zatvoru, nego u „kampu“, što je drugo ime za zatvor sa minimunom čuvara.

– Najvažnija stvar sa kojom sam odatle izašao je što sam naučio koliko je vreme samo po sebi vredno i koliko ga često traćimo… Sada mi je to sasvim jasno, pošto sam bio odvojen od svoje porodice i voljenih dve i po godine – rekao je tad Snajps i na pitanje da li se preispitao i da li misli da je ispao glup odgovorio sa: „I jedno i drugo“.

Vesli Snajps Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

I dalje je uveren da nije trebalo da bude osuđen, ali priznaje da nije ni on sasvim bez krivice u svemu tome.

– Ne kažem da sam bio nevini posmatrač. Donosio sam svoje odluke. I prihvatam sve posledice takvih odluka. Niko me nije terao da uzmem tu osobu za svog računovođu, niko me nije terao ni da tu drugu osobu uzmem kao advokata. Niko me nije terao da verujem u to što pričaju. To je bilo do mene. Ali ne može vreme da se vrati, pa da kažem da sam bio u zabludi i da vratim sve što sam izgubio – naveo je on.

Kaže i da ne bi to ponovio, a ocenjuje da je odsluženje kazne bilo „pozitivno iskustvo“.

– Naučio sam mnogo. Razumem mnogo bolje. I ako je dve i po godine mog života prošlo u meditaciji i izolaciji u tom kampu od 100, koliko nameravam da živi, to je dobro. Dobar posao – naveo je glumac.

Na pitanje da li je iz zatvora izašao kao bolja osoba, odgovara da se nada da je tako.
– Izašao sam kao osoba kojoj je sve jasnije. Jasnije su mi moje vrednosti, jasniji mi je cilj, jasnija mi je veza sa precima i bogom nada mnom i boginjom nada mnom i jasnije mi je bilo šta ću da radim kada vratim sebi svoju slobodu – rekao je Snajps.

Ali po izasku nije sve išlo lako u Holivudu. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati filmovi koje je snimio od tada do danas. Pojavio se i u dve serije. Jednu od filmskih uloga ponudio mu je stari prijatelj Spajk Li u drami sa elementima komedije „Či-rak“ (2015), dve godine kasnije igrao je glavnu ulogu u „Opozivu“ i jednu od većih u lošem akcionom hororu „Oružani odgovor“, a prošle godine i kao epizodista u bledoj akciji „Cut Throat City“. U međuvremenu je tu bila i manja uloga u „Zovu me Dolomit“ (2019) sa Edijem Marfijem, a potom i u „Princ osvaja Ameriku 2“.

Kaže i da trenutno razmišlja o nekoliko akcionih franšiza koje se trenutno razvijaju. Mnogi zaboravljaju da je „Blejd“ bio prvi prvi film iz Marvelovog univerzuma sa crnim supeherojem, podseća novinar „Indipendenta“.

– Da sam znao kako će to ispasti, bolje bih investirao – kaže Snajps uz osmeh. Trenutno se pravi nova verzija, a Blejda igra Maheršala Ali. Snajps, bar za sada, nije uključen u to, ali kaže da je „1000 odsto“ iza tog projekta.

– Umetnost znači energiju. Povući će nas u smeru u kom treba da idemo, ovako ili onako. Možemo da se otimamo i vrištimo, ali će nas odvući tamo. Moramo da budemo tu, da ostanemo zdravi i pametni. Ako dovoljno dugo sedite pored reke, videćete kako prilika pliva pored vas – zaključuje on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar