Foto:JOHANNES EISELE / AFP / Profimedia

"Plači, Mačo" u režiji Klinta Istvuda, u kom igra i glavnu ulogu, premijerno će biti prikazan 22. oktobra, najavljeno je iz studija „Vorner braders“. Holivudska legenda premijeru ovog filma dočekuje u svojoj 91. godini i u tom ostvarenju se vraća vesternu na svoj način.

U godinama kada većina reditelja i glumaca, ako ih uopšte dožive, uživaju u penziji, Klint Istvud nastavio je da bez prekida snima uspešne filmove. Da bi završio najnoviji film, nije ga omela ni pandemija. Snimio je neovestern po istoimenom romanu Ričarda Neša iz 1975. godine i smestio ga u vreme s kraja sedamdesetih godina prošlog veka.

Priča prati Majka Majloa, nekadašnju zvezdu rodea, a sada isluženog odgajivača konja koga bivši gazda zove da mu pomogne, ode po njegovog sina (Eduardo Minet) u Meksiko, praktično ga kidnapuje od majke alkoholičarke i dovede ga u Teksas. Dok se vraćaju kroz predele ruralnog Meksika i sreću se sa neočekivanim iznenađeniima na putu, Majlo uči mladog saputnika tome šta znači biti dobar čovek, tražeći u tome priliku i za lično iskupljenje, navodi se u opisu filma. Pored njih dvojice, u filmu igraju i Dvajt Joakam, Natalija Trejven, Horasio Garsija Rohas i Fernanda Urehola.

Neumoran: Klint Istvud Foto:EPA-EFE/PETER FOLEY

Ovaj film trebalo je, prema prvobitnim planovima, da bude snimljen još pre 30 godina, sa Rojem Šajderom u glavnoj ulozi, ali je taj pokušaj propao. Potom se pre 10 godina scenarija dohvatio Arnold Švarceneger sa idejom da on igra Majla, čak je i snimanje u režiji Breda Furmana bilo najavljeno u Kanu, ali je i to otkazano. Na kraju je scenario, koji je napisao sam Ričard Neš još pre nego što će priču pretvoriti u roman, dospeo u ruke Istvudu i film je trenutno u postprodukciji.

Prethodni Istvudov film, „Ričard Džuvel“ (2019), o radniku obezbeđenja koji je prijavio postavljenu bombu na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, da bi se potom otkrilo da je bio glavni osumnjičeni za njeno postavljanje, zaradio je 44 miliona dolara na blagajnama, a Keti Bejts bila je nominovana za Oskara za najbolju sporednu ulogu. Godinu ranije, film „Mula“, koji je i režirao i u njemu igrao glavnu ulogu, u bioskopima je zaradio 185 miliona dolara.

Filmska legenda, dobitnik četiri Oskara i četiri Zlatna globusa, u maju prošle godine proslavio je 90. rođendan. Filmsku karijeru je i počeo u niskobudžetnim TV vesternima i filmovima B kategorije, a posle kaubojske serije „Sirova koža“ (1959-1965) probio se na veliki ekran u kultnoj trilogiji Serđa Leonea „Za šaku dolara“ (1964), „Za dolar više“ (1965) i „Dobar, loš, zao“ (1966). Uloge u tim filmovima od njega su napravile svetsku zvezdu, a njegov „minimalistički“ stil glume mnogi su kasnije pokušavali da kopiraju.

U filmu „Dobar, loš, zao“ Foto:The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Osim kao Bezimeni, Istvud se u istoriju filma upisao i kao mačo inspektor Hari Kalahan iz serijala o prljavom inspektoru u režiji Dona Zigela, a antiheroja je igrao u „Bekstvu iz Alkatraza“ (1979). Šira publika otkrila je u njemu odličnog poznavaoca džeza nakon što je režirao „Bird“ (1988), biografski film o saksofonisti Čarliju Parkeru, a njegova nežnija strana došla je do izražaja u „Mostovima okruga Medison“ (1995).

„Plači, Mačo“ je deveti film koji u devetoj deceniji života potpisuje kao reditelj. I to neovestern.

Kao zanimljivost navodi se i to da Istuvd još čuva pončo koji je nosio u svim filmovima Serđa Leonea.

Komentari

Svi komentari (0)