Oskar, Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Dodela nagrade Oskar tek je u februaru naredne godine, ali Američka akademija za filmsku umetnost i nauku razmatra da ipak odloži ceremoniju, piše list „Verajeti“.

Izvori, koji su želeli da ostanu anonimni, navode da je Američka akademija daleko od definitivnog plana u vezi sa 93. dodelom najznačajnije filmske nagrade koja je za sada zakazana za 28. februar.

– Vrlo verovatno je da će dodela Oskara biti odložena – rekao je za „Verajeti“ izvor upoznat sa situacijom.

Izvori američkog lista navode da o detaljima dodele Oskara, uključujući i eventualno novi datum još nije zvanično razgovarano i da planirani termin za sada ostaje nepromenjen.

U aprilu su objavljena nova pravila u vezi sa dodelom Oskara zbog pandemije koronavirusa koja je prouzrokovala zatvaranje bioskopa.

Predsednik Akademije Dejvid Rubin je izjavio za „Verajeti“ da je rano za konačne ocene kako će se sve odraziti na dodelu Oskara.

– Znamo samo da želimo da slavimo film, ali ne znamo tačno u kojoj formi će to biti – rekao je Rubin.

Budući da su svi bioskopi u SAD zatvoreni više od sedam nedelja, Akademija je nedavno donela odluku da neće zahtevati obaveznih sedam dana prikazivanja u bioskopskim salama u okrugu Los Anđelesa (za potencijalne kandidate za najbolji film) ili u Los Anđelesu i Njujorku (za dokumentarne filmove).

Kratki igrani i dokumentarni filmovi koji su prikazani na onlajn festivalima ove godine će biti uzeti u obzir, ukoliko ispunjavaju ostale zahteve.

Filmovi emitovani preko platformi „video na zahtev” (VOD) i „striming” usluga ući će u obzir dokle god je obezbeđena i specijalna „soba za projekcije” za članove Akademije u roku od 60 dana od puštanja na pomenutim platformama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar