Marijana Kolaric
Marijana Kolarić Foto:Nova S

Direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Marijana Kolarić imenovana je za komesara za pripremu nastupa Republike Srbije na 59. Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji 2022. godine, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Pored komesara, potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Maja Gojković imenovala je i Stručni savet, u kome je Jerko Denegri, predsednik, istoričar umetnosti, likovni kritičar i teoretičar, profesor u penziji Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Članovi saveta su i Ivan Grubanov, likovni umetnik, vanredni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, dr Jasmina Čubrilo, istoričar umetnosti, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Ana Ereš, istoričar umetnosti, naučni saradnik na Filozofskom fakultetu u Beogradu i dr Sarita Vujković, istoričar umetnosti, direktorka Muzeja savremene umjetnosti u Banja Luci i vanredni profesor Akademije umjetnosti u istom gradu.

Komesar i Stručni savet utvrdiće kriterijume učešća na javnom konkursu i potom predložiti projekat koji će predstavljati našu zemlju na jednoj od najznačajnijih međunarodnih manifestacija.

Zajedno sa Muzejom savremene umetnosti iz Beograda komesar i Stručni savet pratiće realizaciju izabranog projekta i nastupa na predstojećem Bijenalu u Veneciji, koje će biti održano od 23. aprila do 27. novembra 2022. godine.

Izbor se vrši na osnovu javnog konkursa za predlaganje projekata koji odgovaraju najavljenoj temi 59. Međunarodne izložbe umetnosti Bijenala u Veneciji, pod naslovom „Mleko snova“ (The Milk of Dreams/Il latte dei sogni).

Bonus video:

Crno tržište umetnina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar