Brajan Ino Foto:EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Slavni britanski muzički i vizuelni umetnik Brajan Ino laureat je Zlatnog lava za životno delo Venecijanskog bijenala, saopštili su organizatori čuvene manifestacije.

Veliki muzičar, producent, likovni i vizuelni umetnik, koji je tokom plodne karijere radio s Toking hedsima, Dejvidom Bouvijem, ili bendovima Roksi mjuzik i U2, biće ovenčan Zlatnim lavom za životno delo na jesen, saopštili su organizatori Venecijanskog bijenala.

Britanski muzičar Brajan Ino, kojem su danas 74 godine, proslavio se sedamdesetih godina, a sebe je, uprkos ogromnim dostignućima na polju muzike, oduvek nazivao „nemuzičarem“.

Odeljenje za muziku Venecijanskog bijenala odlučilo je da nagradi Brajana Ina zbog, kako su naveli, „neprestanog traganja za kvalitetom, lepotom i širinom digitalnih zvukova, ali i stvaranja akustičnog prostora kao sastavnog instrumenta muzike“.

Nagrada za životno delo biće uručena umetniku 22. oktobra u okviru Muzičkog bijenala u Veneciji, prenela je agencija Rojters.

Brajan Ino Foto:EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Brajan Piter Džordž Sent Džon le Baptist de la Sale Ino, kako glasi puno umetnikovo ime, engleski je muzičar, kompozitor, producent, pevač, pisac i likovni umetnik. Poznat je po svom pionirskom radu u rok, pop, ambijentalnoj i elektronskoj muzici. Smatra se za jednu od najuticajnijih i najinovativnijih figura u popularnoj muzici i ocem ambijentalne muzike.

Rođen u Safoku maja 1948. godine, Ino je studirao slikarstvo i eksperimentalnu muziku. Već početkom sedme decenije 20. veka pridružio se Brajanu Feriju u stvaranju grupe Roksi mjuzik, počevši da svira kao klavijaturista. Ali, nakon samo dve godine napušta bend kako bi se posvetio solo karijeri i ambijentalnoj muzici. U drugoj polovini sedamdesetih objavio je albume „Another Green World“, „Discreet Music“ iMusic for Airports“, koji su postavili nove standarde u ambijentalnoj i eksperimentalnoj muzici.

Pored solo karijere, nikada nije odustajao od saradnje s drugim muzičarima, a naročito mu je jedan bio omiljen – Dejvid Bouvi. S obzirom da je tokom sedamdesetih poče da radi i kao producent, stajao je iza čuvene Bouvijeve „berlinske trilogije“, odnosno albuma „Low“, „Heroes“ i „Lodger“.

Upečatljiv je i njegov doprinos albumima frontmena Toking hedsa Dejvida Birna, a kasnije i onih koji su potpisali Lori Anderson, Grejs Džons, U2, Koldplej…

Pre tri godine uvršćen je u Dvoranu slavnih rokenrola kao član Roksi mjuzika, a dobio je i nagradu Fondacije Stiven Hoking.

Bonus video: Glas, dirka, bas