Foto: Ian Dickson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Imali su četiri uticajna albuma iza sebe i kultni status, bar u Americi, i zapadnoj Evropi, ali onda su rešili da se malo "zabave". Rezultat te želje bila je najluđa nedelja u životu čuvenog njujorškog sastava Toking heds.

Ti ludi, neprevaziđeni dani u karijeri benda, koji su 1975. godine u Njujorku osnovali Dejvid Birn, Tina Vejmut, Kris Franc i Džeri Harison, desili su se u Italiji i na Balkanu. Tačnije, bivšoj Jugoslaviji, ako je verovati nekadašnjem klavijaturisti i gitaristi Toking hedsa Džeriju Harisonu.

Toking hedsi su se u najluđoj nedelji zaputili u Evropu. Najpre su, kako je Harison ispričao za magazin „Spin„, imali dva zakazana koncerta u Italiji.

– Bendovi tada nisu dolazili u Italiju, jer bi zbog rivaliteta promotera koncerti bili prekidani. Ali, s obzirom da je naš promoter bio levičar, zakazao nam je koncert u Bolonji. I skupilo se više od deset hiljada ljudi. Ali, počeše da nas gađaju svim i svačim, a gitarista je dobio konzervu piva u glavu. Počeli smo da bežimo sa scene, ali u bekstejdžu su nam napravili zamku, pa smo morali da se vratimo na binu. Izdržali smo nekako – ispričao je Harison.

Ni na sledećoj svirci u Milanu nisu prošli ništa slavnije. Jer, publika je probila zaštitnu ogradu, zbog čega je intervenisala policija. I to sa suzavcem!

– Nismo videli ništa, a oči su nas bolele kao nikada u životu.

A onda su odlučili da „zavire“ iza Gvozdene zavese. Najpre su došli u Budimpeštu, a kao predgrupa svirao je sastav Tom tom klab, koji je za turneju angažovao bivšeg klavijaturistu Boba Marlija Tajrona Daunija. I tako su krenuli problemi. Jer, Tajron nikako nije mogao da se odvoji od kokaina…

– Kada smo stigli iza Gvozdene zavese svoju zavisnost nije imao čime da hrani. Kokaina nije bilo… I u Zagrebu je potpuno poludeo. Prišla nam je jedna novinarka, s zahtevom za intervju. Bio sam s Tajronom, i ona je htela da nas slika pored lifta, ali da nam se za fotografiju pridruži atraktivna mlada dama. Tajron je krenuo da priča o svojim iskustvima s LSD-jem i ostalim drogama. I, onda mi je sinulo da bi to moglo da nas uvali u problem. Jer napraviće, pomislio sam, priču o degenerisanim zapadnjacima koji su došli da truju i pokvare mlade u Jugoslaviji. A još uvek je ta zemlja bila ustrojena onako kako je to odredio bivši komunistički predsednik Tito – prisetio se Harison.

Foto: kpa / United Archives / Profimedia

No, koncert u Zagrebu je, uprkos svemu, prošao sjajno. Ali, usledile su nove dogodovštine. Kada su stigli na aerodrom, kako bi otišli iz Jugoslavije u Grčku, opet je krenula frka:

– Tajron je odlepio i počeo da urinira svuda po aerodromu. Gledali smo jedni druge, i pomislili: Strpaće nas u zatvor, tu u Jugoslaviji.

Džeri Harison Foto: Mike Ware / ddp USA / Profimedia

Iako su mislili da im se „smeši“ ko zna koliko vremena iza rešetaka, zahvaljujući ljubaznom i agilnom domaćinu, sve je zataškano, a „oslobodili“ su se i problematičnog klavijaturiste:

– Našem menadžeru Geriju sam poručio da moramo da ga strpamo u prvi avion koji leti iz Jugoslavije bilo gde… I Geri mu je rekao: „Tajrone, čini mi se kao da ti nedostaje Jamajka… Hoćeš da se vratiš tamo?“ Na sreću, pristao je i spasli smo se.

A Toking hedsi i Tom tom klab otišli su iz Juge u Atinu, gde su imali nastup na pomoćnom terenu fudbalskog stadiona:

– Ali, policija nas je praktično „zaključala“ na terenu, i svuda oko nas bila je publika, bez ikakvog rastojanja. I u prvim trenucima počeli su da nas gađaju svim i svačim, i uplašili smo se da će da nas pregaze. Međutim, smirili su se i svidela im se muzika, pa je sve okončano u najboljem redu. Ta nedelja bila je najluđa u životu. Jer, odlučili smo da odemo iza Gvozdene zavese, koja je imala sopstvenu čudnovatost, pa u silna mesta u Italiji gde bend nikada pre nije svirao. Bilo je tako zabavno. Kad smo stigli u Nemačku, sve je išlo „kao po loju“, zbog čega nam je sve bilo tako dosadno. Nije bilo više onog adrenalina kao nedelju dana pre u Jugoslaviji…

Toking hedsi su 27. jula 1982. godine nastupali u Zagrebu. A dan pre nego što su imali koncert u Zagrebu Toking hedsi su 26. jula svirali na beogradskom stadionu „Tašmajdan“ i zanimljive „artefakte“ poneli su sa sobom odavde…

Tada se sa Dejvidom Birnom susreo, a i uradio intervju za magazin „Rok“ novinar i publicista Petar Peca Popović.

– Kada je bio prvi put u Beogradu 1982, pitao sam ga šta mogu da mu dam. Rekao mi je: „Ploče sa vašom narodnom muzikom“. Odneo je čak 27 albuma sa sobom i poslao mi kasnije razglednicu gde je napisao „Au, ala ima interesantnih ploča“ – prisetio se nedavno Peca Popović.

Bonus video: Peca Popović o Vlajčiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare