David Albahari Foto:Gerardo Gazia / Avalon Editorial / Profimedia

Pisci, poštovaoci i javne ličnosti opraštaju se od književnika Davida Albaharija (1948-2023) ističući njegov značaj za našu i regionalnu kulturu.

Rok publicista Petar Peca Popović je ocenio na svom Fejsbuku da je „otišao čovek koji je činio čast našoj kulturi“, dok je hrvatski sociolog Nenad Puhovski naveo da je „umro veliki srpski i jugoslovenski pisac“.

– Otišao nam je David Albahari. I veliki deo nas otišao je s njim. Nije to preterivanje, nije ni naročito sentimentalno. Eto, tako je kako jest. Stanjile su nam se senke – napisao je književnik Miljenko Jergović.

Pop muzičar Dejan Cukić je na svom Fejsbuku pisao o Albahariju kao „divnom čoveku, rokerskoj duši i jednom od najvećih pisaca našeg vremena“.

Opraštajući se od Albaharija, književnik Želidrag Nikčević je ocenio da je njegov „pripovedački i prevodilački rad obavezna referenca svakog ozbiljnijeg bavljenja savremenom srpskom prozom“.

– Njegovi ukršteni rukopisi doprineli su da se čitav jedna umorni i gotovo kanonizovani univerzum ‘rastrese’ i opusti do krajnjih granica, neko će reći beketovski, neko bartovski ili bartelmijevski, svejedno – napisao je Nikčević.

Prema njegovim rečima, Albahari nam je „suverenom tehnikom približio zanosne mehanizme kratke priče i ponudio veoma složenu topografiju jednostavnog ljudskog pisma“.

Hrvatski pesnik Miroslav Kirin je napisao da se „majstor pripovedanja Albahari uvek bavio rečenicama, njihovom prohodnošću, trajanjem i značenjem, jer je svaki put iznova razmišljao o tome kako da napise priču i pritom sve dovodio u sumnju“.

David Albahari Foto: Anna Weise / akg-images / Profimedia

– To je toliko ljudsko. Bile su to rečenice neosporne lepote. Priče ukradene iz nevidljivog života. Uz Danila Kiša možda sam se samo Albahariju vraćao bezbroj puta, ne znam koji put čitao njegove priče, ili romane, recimo ‘Mamac’ – naveo je Kirin.

Bonus video: Sahranjen pisac i akademik Dragoslav Mihailović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar