Bili Konoli Foto: ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Škotski glumac Bili Konoli, koji već nekoliko godina s ponosom nosi i titulu sera, sutra će biti ovenčan jednim od najznačajnijih priznanja u Velikoj Britaniji, preneli su svetski mediji.

Glumac, kome je 79 godina, dobiće Bafta priznanje za životno delo na ceremoniji dodele Bafta TV nagrada u Londonu.

Više od pet decenija traje karijera Bilija Konolija, a britanska akademija odaje mu počast za „izuzetan doprinos filmu i televiziji“.

Od prvog pojavljivanja na televiziji 1975, napravio je fenomenalnu karijeru i postao nacionalno blago kojeg obožavaju ljudi širom sveta. Ovako je Britanska akademija obrazložila dodeljivanje priznanja za komičara, poznatog po nadimku „Veliki“ (Big Yin).

– Već imam kolekciju „sjajnih stvari“ na koje sam ponosan. Ali, nikada ih nisam jurio, jer bih se tako samo razočarao. Svako treba da radi ono što najbolje zna i tako će pronaći sebe – poruka je, kako prenosi BBC, glumca, koji se tokom karijere bavio muzikom ali i crtanjem. Autor je čak i stripa.

Bili Konoli sa suprugom Pamelom Stivenson ispred Bakingemske palate Foto: Avalon.red / Avalon / Profimedia

Pre Konolija, koji nažalost neće moći da prisustvuje ceremoniji zbog bolesti, ovim priznanjem ovenčani su Dejvid Atenborou, Džuli Voters, Džoana Lamli, Dženifer Saunders, Brus Forsajt…

Bili Konoli rođen je u Glazgovu novembra 1942. Svoj radni vek počeo je daleko od svetala pozornice. Naime, radio je kao zavarivač na brodogradilištu. A onda je prevagnula umetnička crta. Otišao je šezdesetih na koncert Boba Sigera u Glazgovu:

– Kada sam ga video, otpevao je pesmu „mladog Boba Dilana“ koja se zvala „A Hard Rain’s a-Gonna Fall“. Bilo je senzacionalno, počeo sam da plačem i mislim da sam u tom trenutku postao drugi čovek. Rekao sam sebi – moram da pevam i prva stvar koju sam uradio bila je to da sam kupio bandžo – sećao se svojevremeno.

I Bili se posvetio folk-rok muzici, osnovavši trio „The Humblebums“, s kojim je objavio tri studijska albuma. Kasnije je „otplovio“ u solo vode, a poslednji album objavio je 2011. godine.

Bili Konoli Foto: Ian Wright / News Licensing / Profimedia

A paralelno sa muzikom stao na scenu i kao stend-ap komičar, jer je prisustvujući čuvenom Frindž festivalu u Edinburgu uvideo svu moć glume.

Počeo je kao komičar, ali je napisao i tri dramska komada. Konoli je, zahvaljujući televizijskoj slavi, “prešao” i na veliko platno. Pamti se vrsna uloga Škotlanđanina kao vernog sluge kraljice Viktorije, koju je igrala Džudi Denč, u filmu „Njeno veličanstvo, gospođa Braun“. Ili role u naslovima kakvi su „Lepi Džo“, „Kvartet“, „Hobit: Bitka pet vojski“

I to mu nije bilo dovoljno, pa je počeo da radi i putopisne reportaže za televiziju, potpisavši niz gledanih dokumentaraca.

Pre tačno dve decenije dobio je specijalnu Bafta nagradu, a 2017. godine kraljica Elizabeta Druga dodelila mu je titulu sera.

– Najvažnije je raditi, crtati, pisati, izmotavati se zbog vaših unuka. Radeći ono što volite može samo da bude dobro za vas – poručio je uoči sutrašnje ceremonije u Londonu.

Pre tačno devet godina glumac je razmaku od samo nekoliko sati dobio strašne vesti, od kojih se umalo nije srušio. U prvom telefonskom pozivu saznao je da ima rane simptome Parkinsonove bolesti. Nekoliko sati kasnije usledio je još jedan stravičan poziv – saopšteno mu je da ima rak prostate.

– Supruga Pamela morala je da me pridrži kako ne bih pao od šoka. Ali, nekoliko trenutaka kasnije doktor mi je poručio da „neću umreti“. Moj odgovor je bio: „Ne nameravam da umrem!“

I dok je rak uspešno, kako je isticao za britanske medije, odstranio operacijom, ni u jednom trenutku nije želeo da se preda ni kada mu je dijagnostikovana Parkinsonova bolest.

Iako je 2018. shvatio da više ne može da izlazi na pozorišnu scenu, a dve godine ranije odigrao i poslednju ulogu na filmu – u ostvarenju „Slučajne bogatašice“, koncentrisao se na TV projekte ko što su „Bili Konoli: Napravljeno u Škotskoj“, ili „Billy Connolly’s Great American Trail“, „Gold’s Billy Connolly Does…“:

– Ne dozvoljavam da mi Parkinsonova bolest diriguje životom niti da određuje ko sam. Samo pokušavam da živim s njom. Imao sam veoma uspešnu karijeru i ne žalim apsolutno ni za čim.

Osvrćući se na najnovije priznanje glumac je istakao da je veoma počastvovan:

– Oko pedeset filmova i više ne mogu ni da se setim koliko toga na televiziji ili na sceni. Sve je to nešto što me ispunjava radošću. Divna stvar. Zaista nemam za čim da žalim.

Postao je znan u gotovo svakoj ostrvskoj kući zahvaljujući tome što se 1975. godine pojavio u popularnom televizijskom šou programu Majka Parkinsona.

– Bio je to pravi proboj. Pa, postao sam deset puta poznatiji nego što sam bio. Do tada sam išao na turneje sa svojim stend-ap komadom, i sale u Engleskoj bile su poluprazne, a čim sam se pojavio kod Parkija, sve su bile rasprodate. I ostalo je tako do kraja moje pozorišne karijere…

Prošle godine objavio je autobiografiju „Windswept & Interesting“, a pre nego što će napisati memoare izjavio je kako svaki „dobar komičar ima tmurnu prošlost“:

– Kada to kažem, ne mislim da neki greh, ili neki kriminal. Moja tama bila je nemogućnost obrazovanja. Ali, zbog toga sam počeo da razmišljam drugačije, i to me je izdvojilo od svih!

Bonus video: Karl Malden, oskarovac našeg porekla

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar