Vanesa Redgrejv, Džoana Lamli Foto: EPA/DANIEL DEME, GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Glumice Vanesa Redgrejv i Džoana Lamli postale su dame, što je najveća titula koju ženama dodeljuje britanska monarhija.

Kraljica Elizabeta Druga je u svojoj tradicionalnoj novogodišnjoj podeli priznanja zaslužnim Britancima ovenčala različitim titulama ličnosti iz sveta teatra, filma, muzike…

Glumice Vanesa Redgrejv i Džoana Lamli ovenčane su titulom dame, preneo je BBC. Ovo priznanje ženski je ekvivalent tituli sera.

Džoana Lamli, našoj publici najpoznatija po seriji „Apsolutno fantastične“, priznala je da je bila „šokirana neočekivanom titulom“:

– Plakala sam kao dete, a onda pomislila: „Kako se ovo desilo? Da li je u pitanju greška?“ Baš sam dirnuta – bila je prva reakcija Lamlijeve.

Jedna od najvećih glumica u Engleskoj, kako u svetu teatra, tako i na filmu, Vanesa Redgrejv (84) istakla je kako je iznenađena priznanjem, ali istovremeno i zahvalna, dodajući:

– Moja generacija se borila za slobodu izraza. Neka tako i ostane!

Kraljica Elizabeta Druga je u novogodišnjoj „podeli“ drugim priznanjima Ordena Ujedinjenog kraljevstva nagradila reditelje Džona Bormana, Horasa Ova, potom Mojru Stjuart, donedavnog Bonda – Danijela Krejga, Džun Braun…

Bonus video:

Orson Vels, gospodar scene i filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar