Predstava 64
Hana Selimović i Miloš Timotijević, Generalna proba predstave 64 u Ateljeu 212. Foto: Boško Đorđević

Svečanost otvaranja 32. Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ u Hrvatskom narodnom kazalištu Split počinje večeras dodelom Nagrade za dramsko delo „Marin Držić“ za 2021. godinu. Festival zatvara komad „64“ Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović u produkciji Ateljea 212.

Za učestvovanje na Festivalu, koji je pandan našem Sterijinom pozorju, prijavljen je rekordan broj od 56 predstava iz pet zemalja – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije. Odabrano je deset naslova, sedam će biti izvedeni na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta, a tri na pozornicama Gradskog kazališta lutaka i Gradskog kazališta mladih u Splitu. Dve drame u ovogodišnjoj konkurenciji laureati su nagrade „Marin Držić”.

Predstave su raznolike tematski, žanrovski i u pogledu rediteljskih poetika, a selektorka Kim Cuculić je izjavila da, prkoseći krizi zbog pandemije, pozorište i dalje pokazuje svoju istrajnost i da su nam predstave, naročito u današnje vreme, potrebne poput disanja.

Festival večeras otvara predstava “Usidrene” Elvisa Bošnjaka, rediteljke Anastasije Jankovske, HNK Split u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavela iz Zagreba i HNK Zadar. Tokom osam festivalskih dana splitska publika će pogledati deset pozorišnih komada koje su u konkurenciji za nagrade a među njima je i Atelje 212 sa predstavom „64“ koja 27. aprila zatvara „Marulićeve dane“.

Predstava 64
Jelena Đokić i Hana Selimović, predstava „64“ Atelje 212 Foto: Boško ĐorđevićFoto: Boško Đorđević

Ova drama o ženama i muškarcima, o deci i roditeljima, o stvarnosti i mašti, u kojoj autorka razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja, premijerno je izvedena u aprilu 2021. godine. Na svom prvom takmičenju na 26. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu trujumfovala je sa četiri nagrade „Ardalion“ i nagradom publike za najbolju predstavu. U predstavi igraju Hana Selimović, Miloš Timotijević, Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailovići Denis Murić.

Tekst “Kamo se ide kad se odlazi” Nikoline Rafaj osvojio je Nagradu „Marin Držić“ i javno će ga čitati studenti glume Umjetničke akademije u Splitu.

Festival se završava 28. aprila dodelom nagrade „Marul“ za najbolju predstavu i umetnička ostvarenja. Publika će po svom izboru proglasiti najbolju predstavu, a čitaoci lista „Slobodna Dalmacija“ će dodeliti nagradu za najboljeg glumca.

Bonus video: Hana Selimović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar