Vengerov i Trpceski Foto:Barbican

Duo kojeg čine violinista Maksim Vengerov i pijanista Simon Trpčeski nastupiće 29. juna na Kolarcu u okviru serijala koncerata umetničke muzike "Virtuozi bez granica", saopštili su organizatori iz CEBEF-a.

Lauret Gremija Maksim Vengerov i pijanista Simon Trpčeski, čije interpretacije predstavljaju „vatromet virtuoziteta i emocija“, dolaze u Beograd nakon trijumfalnih Karnegi holu, Barbikan centru i Sali Pariske filharmonije, precizira se u saopštenju organizatora.

Vengerov i Trpčeski nastupaju 29. juna s početkom od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a na repertoaru će se naći „Sonata za klavir i violinu br. 21 u e-molu“, „K.304“ Mocarta, „Sonata za violinu i klavir br. 1 u f-molu“, op. 80 Prokofjeva, „Sonata za violinu i klavir u A-duru“ Franka i Ravelova „Ciganin, rapsodija za violinu i klavir“.

Maksim Vengerov je dobitnik prestižnih nagrada institucija kao što je Kraljevska akademija za muziku (Velika Britanija), potom ordena za zasluge Rumunije i savezne države Sar u Nemačkoj, a 2012. postao je gostujući profesor Triniti koledža u Oksfordu, dok je 2019. dobio počasni doktorat Kraljevskog koledža za muziku u Londonu i Orden za zasluge u oblasti kulture Dvora Monte Karla. Vengerov je laureat Gremija, Gramfon, Brit, Edison, Eho priznanja, kao i Kristalne nagrade Svetskog ekonomskog foruma (2007) koja se dodeljuje umetnicima koji su svojim radom doprineli poboljšanju uslova života u svetu. Vengerov svira na violini Stradivari ex-Kreutzer iz 1727, a još 1997. postao je prvi klasični muzičar Ambasador dobre volje UNICEF-a.

Maxim Vengerov Foto:Diago Mariotta Mendez

Makedonski pijanista Simon Trpčeski u dosadašnjoj karijeri sarađivao je sa više od stotinu orkestara na četiri kontinenta i nastupao na najprestižnijim koncertnim scenama u svetu, a poslednji album „Variations“, objavljen u proletos, dobio je izvanredne ocene. Inicirao je i projekat MAKEDONISSIMO kako bi publiku širom sveta upoznao sa bogatstvom makedonske narodne muzike.

Simon Trpčeski Foto:B Ealovega – KulturOp

Bio je Umetnik nove generacije BBC-ja za period od 2001. do 2003. godine i dobitnik je nagrade za najuspešnijeg mladog umetnika koju mu je dodelilo Kraljevsko filharmonijsko društvo iz Londona.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar