Foto: N1/Printscreen/YouTube/Udruženje KEIK/Arhiva

Internacionalni džez festival u Kragujevcu (IJFK) biće održan 5. i 6. septembra u Kneževom arsenalu (Zastavina bašta), a publika će moći da čuje bendove Vasila Hadžimanova, Damira Imamovića i Maksa Kočetova, kao i lokalni "Go Ali Soko", najavili su organizatori iz "ArtKvarta".

Ovogodišnje, 21.  izdanje Internacionalnog džez festivala obuhvatiće nastupe umetnika koji, kako ističu organizatori, stvaraju i izvode konceptualno različitu džez muziku.

Prvog dana nastupaju Maks Kočetov kvintet (Ukajina/Srbija) i „Go Ali Soko“ (Srbija).

Maks Kočetov kvintet osnovali su ukrajinski saksofonista Maks Kočetov, koji živi i radi u Beogradu, i trubač Ivan Radivojević. Sastav, prepoznatljiv po „neo bop“ svirci koja se bazira na autorskoj muzici i malo smelijim soloima, a pored Kočetova i Radivojevića, čine i Andreja Hristić (klavir), Boris Sainović (kontrabas) i Milos Grbatinić (bubnjevi).

„Go Ali Soko“ je kragujevački sastav koji čine Ivan Ćirilović na gitari, Aleksandar Popović na basu, Aca Pejčić na saksofonu i Saša Ranković na bubnjevima.

Drugog dana publika će slušati Damir Imamović „Sevdah Takht“ iz Sarajeva i beogradski Vasil Hadžimanov bend.

Damir Imamović „Sevdah Takht“ poziva se na tradiciju bendova koji prelaze granice trenutno aktuelnih žanrova i uče iz različitih tradicija.

Pored Damira Imamovića, nagrađenog nedavno nemačkim Gremijem za album „Singer of Tales“, u „Sevdah Takhtu“ sviraju i Nenad Kovačić (perkusionista i istraživač ritma), Ivan Mihajlović (basista i producent) i Ivana Đurić (violinistkinja klasičnog i sevdalijskog obrazovanja).

Ideja Vasila Hadžimanova o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (džez, fank, rok, progresiv, vorl mjuzik…) u njegovoj muzici je u autentična i predstavlja jedinstven pristup džez muzici.

Vasil Hadžmanov nedavno je osvojio „Annual Jazz Station Award“ za najboljeg svetskog džez pijanistu na električnom klaviru. Tokom svoje dugogodišnje karijere, sa bendom je objavio sedam albuma, od kojih su mnogi doživeli zavidne tiraže i brojne pozitivne recenzije širom sveta.

U bendu Vasila Hadžimanova sviraju i Bojan Ivković (perkusije), Branko Trijić (gitara), Miroslav Tovirac (bas) i Viktor Filipovski (bubnjevi).

„Mešavina klasičnog džeza i raznovrsnih uticaja obeležiće ovogodišnji festival. Kombinovanje različitih stilova i uticaja, spoj modernog i tradicionalnog, predstaviće publici raznovrsnost savremene džez muzike. Renomirani džez umetnici iz zemlje i inostranstva koji će nastupiti tokom dva festivalska dana predstaviće džez u novom i zanimljivom svetlu“, ističu organizatori.

Obe festivalske večeri koncerti počinju u 20 časova.

Zbog novonastale bezbedonosne situacije festival će prvi put biti organizovan na otvorenom.

Ulaznice za festival mogu se nabaviti onlajn preko sajta ili u „Cafe Foxu“ u Kragujevcu i „WinWin“ radnjama širom Srbije.

Cena dnevnih ulaznica je 600 dinara, a komplet za obe festivalske večeri je 1.100 dinara.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare