Damir Imamović
Damir Imamović Foto: N1

Majstor sevdalinki Damir Imamović osvojio je nemačkog "Gremija" u oblasti tradicionalne muzike za proletos objavljeni album "Singer of Tales".

Poznati bosanskohercegovački muzičar podelio je vest o priznanju na svom profilu na Fejsbuku, nakon čega su odmah usledile brojne čestitke prijatelja i ljubitelja njegove muzike na društvenim mrežama.

Za album „Singer of Tales“, od kako je objavljen proletos za britansku etiketu Wrasse Records u jeku prvog talasa pandemije, slušaoci i kritika nisu štedeli pohvale. Nazvana po čuvenoj knjizi teoretičara usmene književnosti Alberta Lorda, ova kolekcija od 11 pesama mesecima je bila u vrhu evropskih lista etno muzike i provela je jul na prvom mestu međunarodne World Music Transglobal Music Charts.

Na Imamovićevom sedmom albumu u karijeri mogu se čuti njegove verzije poznatih tradicionala poput „Kafu mi draga ispeci“, „U Stambolu na Bosforu“, „Sunce tone“ po stihovima Alekse Šantića ili „Puhni, tihi vjetre“ sa primesama džeza, kao i originalne kompozicije ovog majstora sevdalinki.

„Zahvaljujem njemačkom udruženju muzičkih kritičara koji su me predložili za nagradu i, na kraju, glasali za mene! Ovo je nagrada za cijelu ekipu koja je radila na albumu. Jedva čekam da kraj pandemije koronavirusa obilježimo velikom turnejom koju smo odgodili iz razumljivih razloga“, poručio je Damir Imanović.

Pri snimanju albuma, Imamović je okupio impozantnu ekipu u kojoj su američki kontrabasista Greg Koen, poznat po saradnji sa Tomom Vejtsom, Bobom Dilanom i Džonom Zornom i turski majstor kemenčea Derija Turkan. Imamović je, osim što je pevao, pored gitare svirao i tamburu, a grupi se priključila i Ivana Đurić, koja sa majstorom sevdaha sarađuje poslednje četiri godine.
Album, sniman tri godine, producirali su višestruki dobitnik „Gremija“ Džo Bojd i Andrea Getler.

„Svako vreme ima svoj sevdah. Svi mi, jednostavno, pričamo priče našeg vremena“, poručio je Imamović na albumu „Singer of Tales“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare