Foto: EPA-EFE/Henning Bagger

Danski umetnik Jens Haning izazvao je pravu buru u svetu savremene likovne umetnosti kada je predstavio svoje novo delo „Take the Money and Run“, koje se sastoji iz – praznog rama.

Haninga je danski muzej Kunsten angažovao da rekreira svoje ranije radove u kojima je koristio novčanice kako bi predstavio problem nejednakosti u svetu. U radu „Prosečan godišnji prihod u Danskoj“ iz 2007. godine, novčanice danske krune bile su fiksirane na platnu uokvirenom ramom, dok je u radu iz 2011. godine iskoristio evre kako bi predstavio prihode u Austriji, piše „Gardijan“.

Muzej Kunesten je za nove radove izdvojio 534.000 kruna iz svojih rezervi, uz honorar umetniku u iznosu od 25.000 kruna (oko 3.900 dolara). Međutim, kada su raspakovali dela koja im je umetnik poslao, zatekli su samo dva prazna rama za slike, sa naslovom „Take the Money and Run“ – Uzmi pare i beži.

„Dva dana nakon što je izložba otvorena, Haning nam je poslao imejl u kojem je naveo da nam je poslao novi rad. Mi nismo bogat muzej. Moramo pažljivo da razmišljamo o tome kako trošimo svoja sredstva i ne možemo da trošimo više nego što možemo da priuštimo“, rekao je Lase Anderson, direktor muzeja Kunsten.

Anderson navodi da u ugovoru sa Haningom stoji da bi on trebalo da vrati pare do 16. januara.

„Verujem da će nam on vratiti novac. On je poznat umetnik. Ali, ako nam novac ne bude vraćen, moraćemo da ga tužimo“, kaže Anderson.

Umetnik, međutim, poručuje da nema nameru da ispoštuje ugovor.

„Rad je o tome da sam im uzeo novac. To nije krađa. To je kršenje ugovora, a kršenje ugovora je deo rada“, rekao je Haning za danski državni radio DR.

Haningovi radovi su deo izložbe posvećene odnosu između umetnosti i rada. Izložba „Work It Out“ otvorena je prošle nedelje i biće otvorena do sredine januara.

Bonus video: Na crnom tržištu ukradenih umetnina vrti se ogroman novac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar