Foto:kolekcija Muzeja Jugoslavije

Izložba "Prometeji novog veka" autorki i kustoskinja Muzeja Jugoslavije Ane Panić i Jovane Nedeljković svečano je otvorena sinoć u Muzeju Jugoslavije i trajaće do 14. novembra. Izložba je inspirisana 60-godišnjicom od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

U fokusu izložbe su odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture, kao i radovi Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih slikara koji je imao važnu ulogu u predstavljanju Jugoslavije Nesvrstanima.

Lubarda_Industrijalizacija Foto:Bojana Janjić

Jedan od segmenata izložbe odnosi se na posetu Josipa Broza Tita Indiji 1955-1956. godine, koja se smatra prelomnim događajem za definisanje spoljnopolitičke strategije Jugoslavije upravo u pravcu nesvrstavanja.

„Titovi susreti sa političkim vrhom, ali i narodima nesvrstanih zemalja, doprineli su otvaranju jugoslovenskog društva za upoznavanje dalekih kultura“, istakla je direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević i dodala da bi bogati fondovi ove institucije bili bi daleko siromašniji i manji da predsednik Jugoslavije nije bio predvodnik Pokreta nesvrstanih i u tom svojstvu se susreo sa više od 50 državnika vanblokovskih zemalja.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je istakla da sam Lubarda, po njenim rečima, pridavao je veliki značaj tome što će njegov rad biti izložen na centralnom mestu odigravanja ove važne konferencije, smatrajući da „umetnost može cvetati jedino u miru“.

Foto:promo

„Fascinantan opus i karijera velikog srpskog akademika i čuvenog slikara duboko su utkani u umetničke tokove i celinu društvenog života tog vremena… To nije bio samo instrument kulturne diplomatije, već i primer autentičnog učešća stvaraoca u kreiranju kulturne politike svoje države“, navela je Gojković.

Na izložbi su prikazane Lubardine slike iz kolekcije Muzeja Jugoslavije – „Buđenje Afrike“ (1956-1959) i „Prometej“ (1967), dok su dela „Čovek i zveri“ (1964) i „Bik i oblak“ (1963) za ovu priliku pozajmljena iz Kuće legata.

Po rečima organizatora postavke, Lubarda je nezaobilazna tačka kada se govori o kulturnim vezama Jugoslavije i Indije – izložba njegovih radova u Kulturnom centru Beograda bila je jedan od centralnih kulturnih događaja tokom održavanja Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu 1961. godine.

Njegova slika „Prometeji novog veka“ za tu je priliku preneta u salon Narodne skupštine, a smatra se da je upravo zbog toga Lubarda 1963. godine pozvan na studijsko putovanje u Indiju, koje je potom ostavilo veliki trag na njegovo stvaralaštvo.

Osim toga, deo postavke čini i rad savremenog umetnika Vladimira Nikolića „Komunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije“, koji će na simboličkom nivou zatvoriti izložbu.

Realizaciju ove postavke pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Arhiv Jugoslavije, Kuća legata i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu.

Bonus video: Ana Ćurčin, nagrada Milan Mladenovic

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar