Foto: Promo

Jubilarni deseti Japansko-srpski festival filma (JSFF), koji će se održati u periodu od 8. do 12. novembra pod sloganom “Trajanje / Lasting”, donosi najaktuelnija ostvarenja ove dve produkcije.

Program ima četiri celine: takmičarsku selekciju dugometražnih i kratkometražnih filmova različitih žanrova i animacije i J-Drame (japanske TV serije) u revijalnom delu programa.

Foto: Promo

Dugometražni filmovi će biti prikazani u bioskopu Cineplexx Galerija Beograd i Jugoslovesnskoj kinoteci, gde će se naći i program kratkometražnih filmova i japanskih TV serija (J-Drama), kao i nekoliko masterklasova i panel diskusija (Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1 i Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11).

Festival će otvoriti film “Mama, da li si to ti!?” (Mom, is that you!?) čuvenog japanskog reditelja Jođija Jamade, u sredu, 8. novembra u 20 časova, u bioskopu Cineplexx Galerija.

Radionica sa glavnim gostom, britanskim rediteljem Piterom Veberom biće održana na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u četvrtak, 9.novembra u 14 časova.

Peter Veber Foto: Privatna arhiva

Čuvena kasting direktorka Lusi Lenoks će na FDU održati predavanje i razgovor sa studentima, u petak, 10. novembra u 14 časova, nakon čega će biti upriličen koktel i druženje u Etnografskom muzeju pod nazivom: “Meet-up The Actors Home”.

Kuriozitet ovog festivala je svakako i premijera remek-dela japanske anime – „Akira“, u četvrtak, 9. novembra u 20 časova u bioskopu Cineplexx Galerija, kojem će prethoditi jedan od favorita festivala – „Decembar“, Anšula Čouhana od 18 sati.

Mlađoj publici se preporučuje debitantsko delo Hajaa Mijazakija „Lupin III: The Castle of Cagliostro“ koji je na repertoaru 12. novembra u 17 sati, dok će u Jugoslovenskoj kinoteci 10. novembra od 20 časova biti prikazano i desetak atraktivnih, kratkih animiranih ostvarenja, među kojima su: „Monolit“, „Odlazak“ (Departure),“Prokleta kamera moga oca“ (My Father’s Damn Camera), „Oblik slona“ (Shape of The Elephant)…

U duhu jubileja, a povodom obeležavanja 120 godina od rođenja Jasuđira Ozua, po izboru Ditera Koslika , dugogodišnjeg direktora Berlinalea, JSFF će prikazati i japanski klasik Tokyo Story. Pre projekcije, gledaoci će moći da prisustvuju razgovoru o Ozuovom stvaralaštvu koji će voditi Dejan Dabić, Igor M. Toholj i Saša Radojević.

Foto: Promo

Među zanimljivim domaćim i japanskim kratkometražnim filmovima u Jugoslovenskoj kinoteci tokom trajanja 10. JSFF-a, našli su se: „Pera ne zna kad mu se žena porodila, a kamoli nilski konj“ rediteljke Teodore Arsić, „Tenjisan Textiles“ Majkla Lajonsa, „Levo smetalo“ Kevina Hefelina, „Dar“ reditelja Juičiro Nakade, „Drugi avgust“ Nađe Petrović i mnogi drugi.

Raznovrstan filmski i edukativni sadržaj pratiće izložba pod nazivom MOTOKO, digitalne umetnice Vesne Filipović u atrijumu Jugoslovenske kinoteke od 9. novembra.

Foto: Promo

Žiri u sastavu Monika Romić (glumica), Piter Veber (reditelj), Ognjen Petković (reditelj) i Masakazu Kaneko (reditelj), odlučivaće o najboljem srpskom i japanskom filmu, dok će o nagradama za kratkometražne filmove odluke doneti Maša Šarović (rediteljka), Igor Stanojević (reditelj), Takeshi Sone (reditelj) i Florian Hohr (Nippon Connection).

Celokupan program festivala, kao i satnica projekcija nalaze se na sajtu JSFF-a – jsffest.com.

Bonus video: Dokumentarac o stvaranju filma „Čuvari formule“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar