Smederevo, Dunav Film Fest
Foto: Dunav Film Fest/Promo

Peto izdanje Dunav Film Festa biće održano od 19. do 25. avgusta na četiri lokacije u Smederevu. Festival će svečano biti otvoren 19. avgusta od 20h na Smederevskoj tvrđavi projekcijom filma "Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša" nemačkog reditelja Andreasa Drezena.

Festival će tokom šest dana biti održan i u Centru za kulturu Smederevo, na Brodu Pristan, kao i lokaciji Karađorđev Dud. Pored ove četiri lokacije, program festivala biće propraćen i onlajn na filmskoj platformi MojOFF.

Najavljen je ovogodišnji program festivala, koji uključuje i selekciju filmova koji se takmiče za glavnu nagradu festivala „Dunavska Lađa“.

Na konferenciji su govorili Dragoljub Braca Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo, Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Dunav Film Festa, i Milena Debeljković, koordinatorka festivalskog programa.

Jugoslav Pantelić je za početak zahvalio na prilici da još jednom bude selektor festivala koji se održava u „jednom od najlepših ambijenata za gledanje filmova na svetu“.

On je zatim detaljnije predstavio program ovogodišnjeg izdanja Dunav Film Festa u okviru kog će biti prikazano 35 filmova, kao i prve dve epizode treće sezone serije Klan.

Foto:Nenad Živanović

Pored filma „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“ u takmičarskom programu će biti prikazano još devet filmova iz podunavskih zemalja, među kojima se ističu mađarski film „Priča moje žene“ autorke Ildiko Enjedi, „Grad prokletih“ austrijskog oskarovca Štefana Ruzovickog, kao i „Magnetna rezonanca“ rumunskog reditelja Kristijana Munđua. Osim takmičarskog programa, na Tvrđavi će biti prikazan i film zatvaranja „Blizu“, autora Lukasa Donta.

Na Brodu Pristan biće prikazani filmovi u okviru programa „Najbolji iz Evrope“, prema rečima Jugoslava Pantelića, neki od najboljih evropskih filmova iz ove godine, kao što su „Ljudska komedija“ Gzavijea Đanolija, „Prevara“ Arnoa Deplešena, kao i italijanski film „Latinska Amerika“ braće D’Inočenco.

Filmski globus, programska sekcija koja će biti prikazana u Centru za kulturu Smederevo uključuje neke od svetskih festivalskih hitove iz ove godine, među kojima se ističe „Neka bude jutro“ izraelskog autora Erana Kolirina, „Bergmanovo ostrvo“ Mie Hansen Leve, kao i „Pariz: Ljubavna priča“ Žaka Odijara.

Milena Debeljković je predstavila „Dečiji program“ koji će biti prikazan kod Karađorđevog duda, a uključuje šest animiranih filmova, sinhronizovanih na srpski jezik.

Bonus video: Marjanović – Priča o Sarajevo film festivalu postaje legendarna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar