Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Filip Krainčanić/Nova.rs

U moru pretedenata na umetnost Jagoš je bio čista renesansa, kazala je glumica Nataša Ninković povodom preranog odlaska Jagoša Markovića.

Glumica je igrala u Jagoševom „Magbetu„, a za „Danas“ se od njega oprostila rečima „jedinstven i neponovljiv čovek koji je izgarao i živeo za pozorište i umetnost“:

– Iako je govorio da talentu prašta sve, a netalentu čak ni vrlinu, ipak mu je ljudski faktor bio ispred svega. I kad talenat i vrlinu prepozna u pojedincu nikad ga se ne odriče. Raskošan i preosetljiv. U moru suvog intelektualizma i pretendenata na „umetnost“ – čista renesansa! Opera! …pišem i dalje ne verujem! Mislila sam da takvi ne odlaze… dosta puta sam mu govorila da ću snimati njegove misli, jer je sebično i nepravedno da to ostane u toj noći, na tom ručku, sceni, ulici inspirisan nečim što je video, osetio, razmišljao sa sve biciklom koji nas razdvaja i na koji se iznenada popne, skoro bez najave odjuri i vikne: „Ćao, vilo moja“. Ja ne mogu da kazem „Ćao, Kapetane moj“ , već ću ga čuvati i prizivati – rekla je Nataša Ninković.

Uz Jagoševu sliku na Istagramu je napisala: „Uvek sam mislila da takvi kao ti… Ti, poseban, jedinstven, neponovljiv… nikada ne odlaze… A možda sam i u pravu. Zauvek u srcu, dragi Jagoše“.

Jagoš Marković, preminuo je u 57. godini, bio je stalni reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu, autentičan i darovit stvaralac, koji nije podilazio diktatima trendova i koji je svojim jedinstvenim rukopisom stvarao pozorišna čuda nabijena energijom, maštom, duhovitošću i višim poetskim istinama.

Bonus video: Oproštaj od Jagoša Markovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar