Umetnička galerija Nadežda Petrović Foto:UG Nadežda Petrović

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ povodom Dana državnosti Republike Srbije otvorena je izložba ,,Nadežda – Savremenici – Sledbenici“. Izložbu su otvorili direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ Branko Ćalović i autor i kustos izložbe Daniel Mikić.

Branko Ćalović ističe da je izložba deo projekta Nacionalne prestonice kulture – Čačanska rodna 2023 i jedno veliko finale obeležavanja jubileja – 150 godina od rođenja slavne Nadežde Petrović. On je napomenuo da je svojevrsna obaveza ustanove koja nosi ime Nadežde Petrović da istražuje i rasvetli njenu kompleksnu ličnost, prevashodno kroz Memorijal Nadežde Petrović a zatim i ovakvim studijsko – tematskim izložbama.

Umetnička galerija Nadežda Petrović Foto:UG Nadežda Petrović

,,Pred nama je više od pedeset radova umetnika iz zbirki Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“, čije je različite stilove i tehnike autor izložbe uspeo, u jednoj široj korelaciji, da poveže sa Nadeždinim promišljanjima i umetničkim stvaralaštvom. Pored pomenutih radova iz fonda Galerije postoji i jedna ekluzivnost ove izložbe – u Spomen sobi Nadežde Petrović nalazi se slika ,,Venecija“ koju smo za ovu izložbu pozajmili od privatnog kolekcionara i koja se prvi put izlaže u javnosti.“

Po rečima Daniela Mikića izložba predstavlja pogled kroz dela iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović” počevši od njenih autorskih radova, preko dela Nadeždinih savremenika, a zatim i sledbenika.

,,Predmet ove analitičke izložbe jesu umetnici kao istraživači. Oni svojim delom daju prvu i poslednju reč što se vidi u radovima koji su rezultat imaginacije, inovativnosti traganja, razumevanja i, konačno, modela realizacije u umetničkom izražavanju. Njihovi trendovi, refleksije na svetske tokove dovoljni su za efikasan rad i predstavljanje u javnosti. Izlaskom umetnika na evropsku scenu, a izdvajam samo nekoliko: Tabaković, Lubarda, Damnjan, Peđa Milosavljević, Veličković, Kulmer, Murtić, Cile Marinković, Anica Vučetić, DeStil Marković, nastaje vidljivija umetnička scena HH do početka HHI veka. Koncepcijski, ova postavka je celovita predstava događanja na srpskoj i jugoslovenskoj umetničkoj sceni promatrana isključivo kroz problematiku likovnog i vizuelnog – forma, boja, svetlost, materija, konstrukcija, koncept, angažovanost, multimedijalnost.“

Umetnička galerija Nadežda Petrović Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Izložba ,,Nadežda – Savremenici – Sledbenici“ je pokušaj sagledavanja uticaja Nadežde Petrović na srpsku umetnost i umetnike kao ogled na primerima dela iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović”. Postavka pored Nadeždinih slika sadrži dela još 52 autora, koja jasno ukazuju na njen umetnički uticaj u sveukupnom likovnom razvoju naših krajeva.

Izložba će biti otvorena do 14. aprila u izložbenom prostoru Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ i Galerije ,,Risim“. Tokom trajanja će biti organizovana stručna vođenja, predavanja kao i promocija publikacije vezane za izložbu.

Bonus video: Rimski period – Slikarstvo Mire Brtke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar