Foto:Promo/Galerija Haos

Izložba likovnog umetnika i docenta arhitekture Andreja Josifovskog Pijaniste biće otvorena u utorak, 13. septembra u Galeriji Haos, saopšteno je iz ove galerije.

Predstavljanjem Pijanistinih radova biće otvorena jesenja izložbena sezona ove beogradske galerije. Izložbu u Haosu, koja će trajati mesec dana, otvoriće 13. septembra u 20 sati Marko Šelić Marčelo.

Pred posetiocima Haosa naći će se crteži koje je Pijanista radio kredom na školskim tablama, a sve izložene radove objedinjuje jedinstveni koncept. Naime, Pijanista predstavlja „Anđele tame“, odnosno portrete pojedinaca koji predstavljaju uzore, stubove, heroje, a prevashodno ljude od integriteta u nađem posrnulom društvu i vremenu srozanih vrednosti.

Ovo je svojevrsni omaž „ljudima koji svetlost sa sobom nose i u mračnom ambijentu“, onih koji po mišljenju umetnika „zdravo misle, gledaju pravo i otvoreno govore“. Danas je takve ljude teško naći među političarima, novinarima, influenserima, kritičarima. A nasuprot njima Pijanistini heroji ne ističu se samosnimanjem i selfi ringom, već dobrom koje čine. 

Foto:Promo/Galerija Haos

Pokušavajući da pruži odgovor na pitanje ko su Anđeli tame, arhitekta Igor Rajković u katalogu za postavku, pita ima li heroja danas?

– Biti heroj znači i smelo stati ispred drugih, izneti svoje misli i stav, kao i ukazati na izvore tame koje svi prepoznajemo, ali možda nismo dovoljno jaki da se nosimo sa onim najizazovnijim što samo neki od nas mogu. Ti neki, kao nekada, smelo i hrabro, svetlošću koja zrači iz njih, ponovo potiskuju mrak iz naših života…

Foto:Promo/Galerija Haos

Danas, kako podseća, odvažni mladi čovek, svestan vremena u kome živi, spoznaje i razume tamu kao nedostatak svetlosti. Takođe, svojim delovanjem u domenu ulične umetnosti osvetljava određene sekvence naših života:

Foto:Promo/Galerija Haos

– Na sebi svojstven način, on postavlja pitanja, daje odgovore, potcrtava vrednosti, ispituje granice lažne prosvećenosti i ukazuje na tamu. On poseduje filter. Razume moderno, ali uči iz prošlosti i kolektivne svesti. Ovoga puta, vešto spaja alate analognog i digitalnog doba kroz rad i izložbu Anđeli tame. Crtežom krede na tabli beleži, a selfi ringom osvetljava one koji su svojim postojanjem i radom ponovo definisali šta znači biti ljudsko biće. Trenutak koji živimo svi zajedno ostaje za nama, ali delovanje ostavlja trag za one koji dolaze i postaju – ljudi. Heroj je čovek – zaključak je Rajkovića.

Bonus video: Pijanista u podkastu DLZ

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar