Foto: FEST / CEBEF

Tokom deset dana Festa održano je 380 projekcija filmova, od čega devet premijera domaćih ostvarenja, na festival je došlo 116 gostiju, a do juče je prodato 52.000 ulaznica - ovo je suma sumarum ovogodišnjeg, 50. izdanja najvažnije filmske smotre u nas, koja će večeras biti zatvorena.

Veliki uspeh ostvario je ovogodišnji Fest, ako je suditi po brojkama, navela je na današnjem susretu s medijima u Kombank dvorani producentkinja festivala Vanja Vuksanović, naročito ako se uzme u obzir činjenica da ovoga puta filmovi nisu prikazivani u Sava centru, tradicionalnom domu ove smotre.

Osim po jubileju, 50. Fest, kako je istakao Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa, ostaće upamćen po tome što je održan u situaciji kada je pandemija na zalasku a u Ukrajini rat:

– Mislim da smo ga obeležili na adekvatan, simboličan i pristojan način, a sve će kulminirati krajem godine kada u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom budemo otvorili Muzej Festa – istakao je Karl, dok je Jugoslav Pantelić umetnički direktor Festa, naglasio da je na festivalu bilo mnogo filmova koji su se dopali kritici:

– Bili ste oštri, što je jako dobro, i izvesno ste zainteresovali publiku da pogleda još neke naslove – ocenio je Pantelić.

Gordan Matić, Damir Handanović, Ivan Karl, Jugoslav Pantelić ,Vanja Vuksanović, Ivan Aranđelović, Foto: FEST / CEBEF

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić podsetio je da je FCS podržao održavanje industrijskog dela festivala – Fest Forward, u kojem je ovga puta učestvovao najveći broj filmskih profesionalaca do sada:

– Proveli smo četiri-pet dana sa bitnim ljudima iz Francuske, Norveške, Irske, Poljske, Grčke, Slovenije, Italije dogovarajući se o budućim projektima koji će za nekoliko godina biti na Festu.

Tradicionalni nastavak Festa, PostFESTum, kako je najavio Damir Handanović  v.d. direktora Cebefa, organizatora festivala, biće održan od 7. do 13. marta u salama Doma omladine, Dvorane Kulturnog centra Beograda i u bioskopu Sinepleks Ušće, u okviru kojeg će publika moći da pogleda neke od najtraženijih filmskih naslova sa ovogodišnjeg festivala, među kojima su „Kockar“, „Vorteks“, „Heroji“, „Nitram“, „Električni život Luja Vejna“, „Gejm“, „Optužba“, „Šarlota o Džejn“, „Smrt ženskaroša“, „Suncokret“, „Superheroji“, „Zbornica“, „Belfast“…

Tokom festivala desila su se i dva manja incidenta – prestanak rada projektora u Sali 1 Kombank dvorane 2. marta, zbog čega su pomerene i otkazane reprizne projekcije filmova „Anet“, „Dan zastave“ i „Kućni pritvor“, kao i žalbe gledalaca na prevod filma „Optužba“ Ivana Atala.

– Pored izvinjenja Kombank dvorane i distributera „Cinefest“ upućenim publici Festa i samom festivalu, obaveštavam vas i da će sutra, 7. marta u Kombank dvorani biti održan dodatni, besplatan dan kada će biti prikazani pomenuti filmovi u pet dodatnih termina, kao i film „Događaj“ od 22 časa – istakla je Vanja Vuksanović, dodavši da se besplatne ulaznice mogu preuzeti sutra na blagajni Kombank dvorane.

Fest će biti zatvoren večeras u Kombank dvorani s početkom od 19 časova dodelom nagrada, nakon čega će Simfonijski orkestar RTS, pod vođstvom Bojana Suđića, održati koncert filmske muzike kompozitora Džona Vilijamsa.

Bonus video: Otvaranje Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar