Marko Stupar Foto:Screenshot/RTS Program za dijasporu - Zvanični kanal

Priznati srpski slikar Marko Stupar, koji je živeo i stvarao u Parizu više od pet decenija, preminuo je sinoć u 85. godini, preneli su domaći mediji.

Likovni umetnik je preminuo u pariskoj bolnici „Sen Luj“.

Marko Stupar je rođen 1936. godine u selu Vođenica kod Bosanskog Petrovca, gde je završio osnovnu školu, a posle završetka banjalučke gimnazije, dolazi 1961. godine u Beograd na studije slikarstva.

Marko Stupar Foto:Screenshot/RTS Program za dijasporu – Zvanični kanal

Za nadahnućem je tragao u stvaralaštvu umetnika, čije delo je svojim osobenostima „tvorilo“ beogradsku školu slikarstva, kakvi su bili Мarko Čelebonović, Milo Milunović, Kosta Hakman, Jefto Perić, Ivan Tabaković, Nedeljko Gvozdenović i Ljubica Cuca Sokić.

Ali, još na svojim stvaralačkim počecima podlegao je šarmu pariske škole i poput mnogih svojih kolega, 1964. godine odlučuje da život nastavi u Parizu. I već dve godine kasnije ima prvu izložbu u tom gradu, u „Centre de diffusion de la Côte d’Azur“.

Više od četiri decenije slikao je „istinu pariske svakodnevice“, beležili su istoričari umetnosti, navodeći da su njegovi crteži i slike bili više pariski i francuski nego što su to bila dela mnogih Parižana i rođenih Francuza.

Osim učešća na samostalnim i grupnim postavkama širom Francuske, izlagao je i u Italiji, Nemačkoj, Grčkoj, Švajcarskoj, Severnoj i Južnoj Americi, Japanu, ali i svojoj Banja Luci i Srbiji.

Za svoje delo je i nagrađivan, između ostalog Gran prijem Moline u Liježu ili Zlatnom medaljom na Salonu francuskih umetnika u Ženevi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar