Hal Vilner, Foto:EPA/SERGIO DIONISIO

Muzički producent Hal Vilner, saradnik brojnih zvezda poput Lua Rida, Lusinde Vilijams, Džoan Džet i Merijen Fejtful, i dugogodišnji urednik emisije “Subotom uveče uživo” preminuo je danas u 65. godini, prenose svetski mediji.

Vilner je, kako prenosi agencija AP, imao simptome kakvi se povezuju sa koronavirusom, ali mu bolest nije dijagnostifikovana.

Hal Vilner je skoro četiri decenije bio muzički urednik popularnog televizijskog programa „Subotom uveče uživo“ (Saturday Night Live), a producirao je i brojne albume, među kojima su i oni posvećene džez legendama Telonijusu Monku i Čarlsu Mingusu, kompozitoru filmske muzike Ninu Roti. Na kompilaciji „Lost in Stars“ sarađivao je sa muzičkim legendama na izvođenju pesama sa stihovima Bertolta Brehta i kompozicijama Kurta Vajla, kao i na kompilaciji „Rogue’s Gallery“. Pored toga, bio je muzički saradnik u filmovima poput „Bandi Njujorka“ ili Diznijevih ostvarenja.

„Bio je ludi genije. Voleo je sve što je neobično i uvrnuto i činio je da se osećam dobro u okruženju gde je ponekad teško se snaći. Veoma ga volim. Volim te, Hal“, poručio je Taran Kilam iz ekipe koja je pripremala emisije „Subotom uveče uživo“.

Glumac Adam Sendler rekao je za Vilnera da je „neverovatna osobe koja će nam mnogo nedostajati“, a njegov kolega Ben Stiler podsetio je da je producent bio „učesnik na tolikim muzičkim delima i popularnim komedijama u kojima smo godinama uživali“.

Pored „Subotom uveče uživo“, Hal Vilner bio je za miksetom pomažući mnogim čuvenim muzičarima na albumima različitih žanrova. Na kompilaciji posvećenoj muzici Kurta Vajla, „Lost in Stars“, radio je sa Tomom Vejtsom, Nikom Kejvom, Pi Džej Harvi, Merijen Fejtful, Elvisom Kostelom, Kronos kvartetom, Džonom Zornom, basistom Čarlijem Hejdenom…

A komplilacija „Rogue’s Gallery“ okupila je imena poput Brajana Ferija, Dejvida Tomasa, Ričarda Tompsona, Lusinde Vilijams, Bila Frisela, Laudona i Rufusa Vejnrajta, Gevina Frajdija…

 

Majk Stajp (REM) poručio je da je Vilner „bio jedan od istinskih zaljubljenika u muziku i podrška kakva se retko sreće, dragi kolega i prijatelj“.

Za Vilnerom su ostali supruga Šila Rodžers i sin (15), kao i sestra i otac.