Džon Prajn
Džon Prajn Foto: AP Photo/Mark Humphrey, File

Legenda folka Džon Prajn, kantautor koji je pesmama u poslednjih pola veka doprineo promeni lica američke tradicionalne muzike, preminuo je danas u 74. godini od posledica koronavirusa, preneli su svetski mediji pozivajući se na njegovu porodicu.

Prajn je, kako prenose mediji, primljen u bolnicu Vanderbiltovog univerziteta u Nešvilu, gde je proveo 13 dana na intenzivnoj negi. Prajnova supruga i menadžerka Fiona objavila je 17. marta da je malo nakon što su se vratili sa turneje po Evropi test pokazao da je čuveni kantautor pozitivan na koronavirus.

„Saučestvujemo u bolu povodom smrti istaknutog kantri i folk pevača i kantautora Džona Prajna. Nadaleko poznat kao jedan od najuticajnijih kantautora svoje generacije, Džonove pesme nastaviće da nadahnjuju muzičare i ubuduće. Izražavamo svoje najdublje saučešće njegovim najmilijima“, saopštila je Akademija za snimanje, jedno od američkih esnafskih udruženja.

Prajna su poštovali i njegove pesme volele i veličine poput Boba Dilana, Džonija Keša i Krisa Kristofersona, kao i Brus Springstin, koji se odmah po saznanju da je kantautor preminuo, oglasio na društvenim mrežama.

Foto:Screenshot/Twitter/springsteen

„Skrhani smo bolom zbog odlaska Džona Prajna. Džon i ja bili smo ‘novi Dilani’ ranih sedamdesetih godina, a on je bio najljupkiji čovek na svetu, istinsko nacionalno blago i kantautor za sva vremena. Naša ljubav i molitve su uz njegovu porodicu”, napisao je Springstin.

Prajn je preživeo rak grla 1998. godine, kada su mu oštećene glasne žice, a 2013. godine odstranjen mu je deo pluća zbog kancera. Međutim, uspešno se vratio nastupima i turnejama. Njegova poslednja turneja održana je ovog proleća u Evropi.